Technika
Professzorok humora 
A korábbi évszázadokban sem hiányzott a lelkivilágukból


Gőz József írja:
    (MTI-Press) - A tudós emberek a közvélekedés szerint elefántcsonttoronyba zárkóznak, csak a tudománynak élnek, és nem ismernek tréfát. Ez azonban nem így van. Még a legkomolyabb tudományok művelő között is találhatók olyanok, akik eleven cáfolatai e véleménynek, és humoros megnyilvánulásaik szájról szájra járnak az egyetemeken és kutatóintézetekben.
 
    
    A humor, a nevetés a korábbi évszázadokban sem hiányzott a tudósok lelkivilágából. 
    A magyar Faust, a legendás Hatvani István a Debreceni Református Kollégium professzoraként többször is megviccelte az úri és hölgyközönséget. Egyik csínyét azért követte el, mert túl prűdnek tartotta a debreceni dámákat. Azt mondta, majd ő megmutatja, hogy akár a bokájuk vagy térdük fölé is felemelik hosszú szoknyáikat, még társaságban is. Ezt persze a hölgykörök cáfolták, mire egy mulatságon a bűverejű professzor vizet varázsolt a táncterem padlójára. És bizony, ahogy emelkedett a vízszint, úgy emelték egyre feljebb a szoknyájukat a dámák. Aztán a térdüknél Hatvani abbahagyta a varázslatot, és a víz eltűnt a teremből.
    
Idővel én is szalámit fogok mérni… 
    
    Ez a történet aztán vagy igaz, vagy sem, de arra már élő tanúk vannak - és megírták az intézet jubileumi évkönyvében is -, hogy Szalay Sándor akadémikus, az Atommagkutató Intézet alapító igazgatója milyen viccesen dorgálta meg egyik diákját, aki feleletében másodperc helyett méterben adta meg valaminek a dimenzióját.
    - Mivel foglalkozik a maga édesapja?
    - Hentes.
    - És mit szólnának a kuncsaftok, ha nem súllyal mérné a szalámit, hanem idővel?
    - Azt nem tudom, professzor úr, de ha megbuktat, idővel én is szalámit fogok mérni…
    Szalay elnevette magát, és átengedte a fizikusjelöltet.
    Egyik professzortársa, az igen szigorú vizsgáztató hírében álló Imre Lajos meg - amikor a természetet dicsérte - az emberiségen viccelődött:
    - Mit készít az "ostoba" természet vízből és szén-dioxidból? Szénhidrátot! És mit az "okos" ember? Szódavizet.
    Az orvosok sem mennek messze egy-két bon mot-ért. A debreceni orvosegyetem egykori rektora évnyitó beszédébe az elsősök okulására mindig beleszőtte a következő mondatot:
    - A betegek egyharmada gyógyíthatatlan, másik harmada magától gyógyul meg, nekünk orvosoknak csak a harmadik harmaddal kell foglalkoznunk. 
    Az igazsághoz tartozik, hogy akármelyik csoportból került is valaki a keze alá betegként, ő mindent megtett a meggyógyításáért.
    Egy földrajz szakos professzort pedig a terepgyakorlaton vele együtt dolgozó egyetemisták vicceltek meg. Előbbi azt akarta bebizonyítani, hogy a Nyírségben a szél ugyanolyan alakú buckákba hordja a homokot, mint Afrikában. 
    A furfangos diákok - csakhogy minél hamarabb hazakerüljenek a gyakorlatról - egyik éjszaka több, a kívánt alakú buckát lapátoltak össze a sátrak környékén. Másnap a professzor észrevette, és lelkendezve lefényképezte az összeset, majd kiadta az ukázt: irány az egyetem. A diákok csak akkor vallották be a turpisságot, amikor hozzákezdett korszakalkotónak szánt tudományos cikke megírásához. Megviccelni igen, de leégetni nem akarták.
    
Folyékonyan fújja a tételt 
    
    A témához közeli könyvet jelentetett meg Beck Mihály akadémikus a Tudomány humora címen. A humorérzékkel is bíró szerző főleg professzortársait idézi, saját esetével az öniróniát viszi könyve lapjaira. 
    Az áltudományos nézetek ellen fellépő kémikus korábban elérte, hogy egy hamis elven működő készülék szabadalmát a bíróság az ő kezdeményezésére megszüntesse. De sikere nem teljes, mert ez a verdikt nem azt jelenti ám, hogy tilos ennek a készüléknek a gyártása. Mindössze annyit ért el, hogy a jogerős ítélet után nemcsak a szabadalomtulajdonos, hanem bárki gyárthatja és forgalomba hozhatja…
    A világhírű magyar matematikus, Erdős Pál is humoros ember volt, saját életkorán viccelődve gyakran említette, hogy ő 2,5 milliárd éves, mert fiatal korában azt mondták a kozmológusok, hogy a Föld életkora 2,5 milliárd év, de mire megöregedett, már azt, hogy 5 milliárd.
    Az idézett könyvnek azok a részei a legérdekesebbek, amikor a szerző arról ír, hogy tréfából összeállított, minden tudományos alapot nélkülöző, de meggyőző és lehengerlő stílusban megírt cikkek átcsúsztak a folyóiratok szigorú szerkesztőin, és meg is jelentek. Mi több, a szerzők hiába leplezték le önmagukat, a továbbiakban most már komoly témákban is hivatkoztak a "tudományos" cikkekre a figyelmetlen tudósok.
    Sok valódi tudományos cikket írt viszont az a professzor, akivel az a humorosnak is tekinthető esemény történt meg, hogy a vizsgáztatás közben elaludt. Ha a diák akár emiatt, akár azért, mert befejezte a feleletet, megállt a beszédében, a professzor felriadt, és észlelvén, hogy a hallgató nem mond semmit, elégtelent adott neki. Egy-két ilyen eset után azonban kiismerték, és ha a diák befejezte a vizsgatételt, azonnal elölről kezdte, hogy amikor felébred a professzor, észlelje: folyékonyan fújja a tételt a vizsgázó. 
    Csak ez segített az elégtelen elkerülésében.
 
HIRDETÉS:játékot a játékboltból Gyereknapra!

 
Sokszor viszont a segítőkészség válik nevetségessé, sőt veszélyessé.
 
    Egyik nagy hírű geológus professzorunk mentő kérdésként a meteoritokra akarta terelni addig elégtelenre álló vizsgázója figyelmét, és azt a "logikus" kérdést tette fel a felelőnek, hogy mit szokott mondani a debreceni pályaudvaron a hangosbeszélő. Persze nem volt jó neki az, hogy: Óvakodjunk a zsebtolvajoktól!, Ne hagyjuk őrizetlenül csomagjainkat! A vágányokra lépni veszélyes és tilos! Amikor így nem ért célt, felsoroltatta Budapest és Záhony közötti városi vasútállomások nevét. A fiatalember sokat utazott ezen a vonalon, és egy szuszra felsorolta valamennyit, kivéve Kabát. Ennek a kimondása után kérdezett volna a professzor a kabai meteoritra. De ekkor már nagyon mérges volt.
    - Miért hagyta ki Kabát, maga szerencsétlen?!
    - Azért, mert én intercityn járok, ami ott nem áll meg.
    - Maga sem áll meg énelőttem! Ki van rúgva!
 
 
Forrás:MTI 2012. május 24., csütörtök 9:14 
További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu