Technika
Elektromágnessel a gravitáció ellen
[origo]|2012. 05. 24., 21:41|Utolsó módosítás:2012. 05. 25., 9:33
Az MIT médialaborjában kifejlesztett új kütyüvel mágneses térben lehet vasgolyókat mozgatni, a számítógép pedig megjegyzi a végrehajtott mozdulatokat.


A Massachusetts-i Műszaki Egyetemen (MIT) tanuló Lee Jinha által tervezett eszközben vasgolyók lebegnek az asztal lapja felett tíz-tizenöt centiméterrel. A ZeroN forradalmi újítása az, hogy a térbe helyezett tárgyakat a felhasználó és a számítógép egyaránt tudja mozgatni. A számítógép által mozgatott tárgyak ráadásul valódi, térbeli kiterjedéssel rendekező, megfogható darabok, nem pedig 3D-s animációk kivetítései. A számítógép érzékeli, ha valamelyik golyót mozgatják a mágneses térben, így tudomása van arról, hogy mit csinál éppen a felhasználó, de elektromágneses hullámokon keresztül saját maga is elmozgathatja a lebegő vasgolyót bármilyen irányba.

HIRDETÉS:májusban még akciósan megveheti!

 
Lebegteti a fémgolyókat a high-tech kütyü
 
A rendszer lelkét egy olyan mágneses szerelék adja, amelyet szervómotorok mozgatnak. A mágnest mindig úgy állítja tovább a rendszer, hogy lebegésben tartsa a szintén mágnest tartalmazó golyót. A pontosságot Jinha azzal növelte, hogy kamerákkal is figyeli a felhasználó kézmozdulatait, így fel tud készülni a mozdulatokra. A mozgatható karon elektromágnes található, ennek erősségét állítani lehet, így válik lehetővé, hogy a golyó ne csak a síkban tudjon mozogni.
 
 
Még csak tippek vannak, hogy pontosan mire lehet használni a levitáló fémgömböket. Bár látványnak sem utolsók a fizika törvényeit meghazudtolni látszó tárgyak, valószínűleg oktatásra és különböző naprendszerek szimulációjára lesz igazán alkalmas a technológia. A fényforrásokkal való játékkal kitágul a lehetőségek köre, például meg lehet nézni hogyan vetnek árnyékok egyes testek a nap különböző állásai mellett.
 
Mivel a ZeroN lelke egy számítógép, ezért a golyók mozgását rögzíteni is lehet, sőt, akár a golyók útjának teljes visszajátszásra is van lehetőség. A kutató szerint az elhunytak egyfajta digitális emlékét is rögzítheti a ZeroN, hiszen olyan mozgásokat tud újra és újra megmutatni, amelyek létrejötte az emberhez kötődik.

Forrás:origo.hu


 
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu