Technika
Felszállt a Boeing óriás kémrepülője
Index,2012. június 5., kedd 13:06
 
Megtette első tesztrepülését a Boeing által kifejlesztett és gyártott óriás drón, a Phantom Eye.
A pilóta nélküli kémrepülő az amerikai légierő kaliforniai Edwards bázisáról szállt fel, és 28 percet töltött a levegőben. Ezalatt 1200 méteres magasságba emelkedett, és elérte a 62 csomós (114 kilométer per órás) sebességet. A teszt alapvetően sikeres volt, bár landolásnál kisebb sérüléseket szenvedett a gép.

 
A Phantom Eye-t az amerikai haderő legmodernebb felderítőgépének ígérik, az elvárás ez tőle, hogy közel 20 ezer méteres magasságban legyen képes pilóta nélkül manőverezve négy teljes napot eltölteni, és közben a felszínt pásztázni különféle műszerekkel. Az irányítását a Boeing által gyártott többi drónt is kontrolláló hálózat, a COMC2 (Common Open Mission Management Command and Control) fogja irányítani, a négynapos üzemidőt pedig újszerű, folyékony hidrogénnel működő hajtómű teszi lehetővé.

HIRDETÉS:társasjátékot mindenkinek!

 
 
A gép szárnyfesztávolsága közel 50 méter, vagyis az óriási utasszállítókhoz hasonlóak a méretei (a 747-es Boeingeknek 60-68 méter a szárnyfesztávolságuk). Mivel a hosszú üzemidő miatt létkérdés, hogy könnyű legyen a gép, mindössze 110 kilónyi felszerelést, kamerákat, szenzorokat, kommunikációs eszközöket tud magával vinni, fegyverzete egyáltalán nem lesz. A Phantom Eye fejlesztése egyébként nem zajlik zökkenőmentesen, a projekt 2010-es bemutatásakor még 2011-re ígérték az első tesztrepülést, 8 órában. Később ezt 2-4 órára csökkentették, és végül egy év késéssel most fél órát sikerült csak felmutatni. A szakértők szerint a teszt biztató volt ugyan, de a gép még hosszú évekre van attól, hogy élesben is bemutatkozzon.

Forrás:index.huTovábbi képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu