Technika
Új technológiát vizsgálnak a széntartalékok hasznosításáért
Budapest, 2012. július 13., péntek (MTI) - A felszín alatti szénelgázosítás közép- és kelet-európai bevezetési lehetőségeinek vizsgálatába kezd a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet és a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara, együttműködésben az ausztrál tulajdonú Wildhorse Energy bányaipari vállalattal.
 
    A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyi
államtitkárságának pénteki közleménye szerint az új technológia műszaki megvalósíthatóságával, környezeti kockázataival és engedélyezési feltételeivel kapcsolatban gyűjtenek információkat.
    A felszín alatti szénelgázosítás a hagyományos bányászati technológiákkal nem, vagy hosszú távon is csak gazdaságtalanul kitermelhető szénkészletekben rejlő energia hatékony átalakítását célozza. A vizsgált eljárás bővítheti a közép- és kelet-európai, így a magyarországi energiapiac kínálatát. A technológia előrevetíti egy új, hazai kitermelésű energiaforrás elérésének lehetőségét.
    A közlemény kiemeli: a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet fontosnak tartja olyan innovatív eljárások hazai alkalmazásának bevezetését, amelyek lehetőséget teremtenek a ma még hozzá nem férhető hazai energiaforrások feltárására és hasznosítására.
    Korábbi hírek szerint évek alatt összesen 76 milliárd forintot költene el a mecseki szénkészletre alapuló beruházásokra az ausztrál Wildhorse Energy, mert a cég tanulmánya szerint komoly energiapotenciál van a térségben.
 
Forrás:MTI 2012. július 13., péntek 19:09 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu