Technika
II. világháborús német tengeralattjárót találtak
Index,2012. július 28., szombat 19:37
A süllyedő U-550 a USS Joyce-ról fotózva
Fotó: U.S. Coast Guard
Közel 70 évvel az elsüllyesztése után kutatóbúvárok találtak rá egy német tengeralattjáróra az amerikai Massachusets közelében, az Atlanti óceánon.

A búvárcsoport egyes tagjai már két évtizede keresték az U-550 roncsát, amikor Nantuckettől 70 mérföldnyire délre hétfőn ráakadtak – írja a Huffington Post.
 
A búvárcsapat szonárt használt a felderítéshez, a készülék kezelője az egyik kétnaposra tervezett kutatási fázis második napjának végén vette észre a képernyőn a 77 méter hosszú tengeralattjárót.


U550 sonar kép
 
Az U550-es 1944. április 16-án süllyedt el. Először sikeresen megtorpedózta az őt védő konvojtól lemaradó  Pan Pennsylvania tankhajót, ami 140 ezer hordó benzint szállított Angliába. Az U-boot ekkor elrejtőzött a sérült tanker alatt, de az egyik kísérőhajó kiszúrta, és mélyvízi bombát dobott rá.
 
A németek kénytelenek voltak a felszínre emelkedni, és a fedélzeti ágyúkból tüzet nyitottak. A másik amerikai kísérőhajó viszonozta a tüzet, súlyos kárt téve az U-bootban. Végül a harmadik kísérőhajó újabb két mélyvízi bombát dobott rá.
 
A németek, mielőtt megadták volna magukat, robbantásokkal maguk süllyesztették el a hajót. A tengeralattjárót többé – egészen hétfőig – senki se látta. A roncsot nem volt könnyű megtalálni, mert a katonák pontatlanul határozták meg az ütközet helyét, az időjárás pedig ritkán teszi lehetővé a kutatást.

Hirdetés:katt

 
A kutatók 100 négyzetmérföldnyi területet fésültek át, fűnyírómintát követve. A szonár képernyőjén először az U-boat orra bukkant fel, de a második forduló után a csapat már extázisban volt, mert nyilvánvaló volt, hogy célba értek. A merülések végül megerősítették, hogy tényleg a keresett hajót találták meg.
 
A kutatók most megpróbálnak kapcsolatba lépni az U-boot, a tanker és a kísérőhajók legénységének életben lévő tagjaival vagy a családokkal, és újabb expedíciót szerveznek a helyszínre.

Forrás:index.hu
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu