Technika
Minibombázók landolhatnak a hátsó kertben
Index,2012. augusztus 15., szerda 18:51
Az eddigieknél kisebb és olcsóbb drónokat használhat hadműveleteihez nemsokára az amerikai hadsereg a New Scientist információi szerint.


A júliusban rendezett Farnboroughi Nemzetközi Légibemutatón az amerikai Raytheon fegyvergyártó vállalat olyan, mindössze hat kilogrammos bombát mutatott be, amit fél méteres hosszával pont az olyan robotrepülőkhöz terveztek, mint a 3,4 méter hosszú Shadow.
 
A vállalat szerint az új fegyver különösen pontos célmeghatározást tesz lehetővé és jelentősen csökkenti a járulékos veszteségeket. Az amerikai hadsereget már számos kritika érte amiatt, hogy a 18 ezres légierő 41 százalékát kitevő drónok pontatlansága miatt a robotrepülővel végrehajtott támadások túl sok civil áldozatot követlenek.

 
A pontosabb célzásnak viszont hátrányai is lehetnek. Erre figyelmeztet Thomas Nash, a járulékos veszteségek csökkentéséért küzdő Article 36 szervezet igazgatója is, aki szerint a célzás pontosságának növekedése arra fogja ösztönözni a hadsereget, hogy városi környezetben is bevessék a drónokat. Ezzel ért egyet Noel Sharkey, a Sheffieldi Egyetem robotszakértője is, aki szerint a miniatürizálás a drónok szélesebb körű elterjedéséhez fog vezetni.
 
A kisebb robotrepülőkkel más problémák is vannak, mégpedig, hogy sokkal gyakrabban zuhannak le, mint a hagyományos drónok. Ennek oka, hogy kisebb méretükből fakadóan más aerodinamikai szabályok vonatkoznak rájuk, a levegőben tanúsított eltérő viselkedésüket pedig még a kutatók sem ismerték ki teljesen. Emiatt az is előfordulhatna, hogy az egyszeri külvárosi családapa vasárnap a tej és újság helyett egy lezuhant, bombákkal felszerelt drónt talál a bejárati ajtaja előtt. A Raytheon szerint ha a repülő lezuhanna, a bombák távirányítással hatástalaníthatók, de a gyártó ezen kijelentését többen is kétkedéssel fogadták.
 
Az amerikai hadsereg 2002 óta használ pilóta nélküli repülőket a hadműveleteihez, mára már több mint 7000 drón van bevethető állapotban. A drónok a Long War Journal (LWJ) szerint mára összesen 2307 tálib lázadót vagy al-Kaida tagot öltek meg Pakisztánban, nagyjából 300 támadás során. A legtöbb drón kis méretű kémrepülő, mint amilyen a Raven, a támadásokhoz viszont eddig a hagyományos repülőkhöz hasonló méretű Predatorokat és Reapereket használnak. A drónokról korábbi cikkünkben olvashat bővebben.
 
Hirdetés:katt


A kis méretű robotrepülők fejlesztése egyre jobb üzletnek tűnik, az AAI Corporation által fejlesztett Shadow mellett az ennél is kisebb MAV-ok is egyre fejlettebbek. A JPL nemrég jelentette be, hogy olyan MAV-ot fejlesztettek, amelynek már nincs szüksége operátorra, a kamerája segítségével navigál, kiválasztja a landolási pontokat, és az emberek és tárgyak azonosítása sem jelent nehézséget a számára.
 
Az amerikai haderő mérnökei ennél is tovább mentek, már madár és rovar nagyságú drónok kifejlesztésén dolgoznak, és azt tervezik, hogy 2030-ban már kamerával, szenzorokkal felszerelt "kémlegyekkel" fürkészik ki az ellenséget, a nukleáris fegyvereket, vagy a romok alá szorult áldozatokat.
 
Forrás:index.hu

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu