Technika
Itt a világ első repülő motorja
Index,2012. augusztus 22., szerda 16:10
Bár a Star Wars filmekben látott antigravitációs motorok sebességével és manőverezhetőségével az Aerofex által fejlesztett jármű egyelőre nem versenyezhet, mégis figyelemre méltó mérnöki teljesítmény áll mögötte.
A cég járműve nem kerekeken közlekedik, hanem fúvókák és propellerek hajtják meg. Működtetéséhez nincs szükség motoros jogosítványra, egyszerűen kormányozható, és a 48 kilométeres óránkénti sebesség sem jelent közvetlen életveszélyt a sofőrre. A magassága viszont igen: a jármű akár négy és fél méter magasra is felemelkedhet.
 
Nem ez az első eset, hogy valaki repülő motor gyártásával kísérletezik. A hatvanas években volt egy másik kezdeményezés, de a mérnökök nem tudtak mit kezdeni az instabilitásból fakadó problémákkal, amitől a jármű életveszélyessé vált. Azóta láthattunk néhány ígéretes kezdeményezést, de valódi repülő motort mostanáig senkinek nem sikerült készítenie.
 
 
Egy űrhajótervezéssel foglalkozó mérnök, Mark De Roche megalapította az Aerofexet, és csapatával megoldotta a feladatot. Olyan mechanikai vezérlőrendszert terveztek, amely a gép három forgástengelye közül egyensúlyba hoz kettőt, így mindig ellensúlyozza az aerodinamikai egyenletlenségeket, ami a jármű mozgatásához és egyenesben tartásához szükséges. A pilótának innentől fogva csak egyensúlyban kell maradnia, de ezzel mindenki elboldogul, aki tud biciklit vagy motorkerékpárt vezetni. De Roche azt nyilatkozta, hogy mivel a pilóta egyensúlyozása ösztönös és állandó, a gép különösebb erőfeszítés nélkül kezelhető.
 
Sajnos a cég egyelőre nem tervezi kereskedelmi forgalomba hozni a járművet. Először az amerikai hadseregnek szeretnék eladni. A cég szerint a motor jól használható nehéz tárgyak szállítására olyan terepen, ahol más szállító járművek nem tudnak közlekedni az út rossz minősége, vagy a teljes hiánya miatt. A helikopterekkel és más repülőgépekkel szemben a repülő motor ráadásul kanyonokban, hidak alatt, falak közelében vagy fák között manőverezve is használható.

Forrás:index.hu


 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu