Technika
Felix Baumgartner leugrott az űr határáról
NOL| 2012. október 14.
MTI Fotó: Red Bull Stratos/Stefan Aufschnaiter
Minden a terveknek megfelelően sikerült:


Szabadesési rekordkísérlet az Egyesült Államokban


Roswell, 2012. október 14. A Red Bull Stratos által 2012. október 14-én közzétett felvételen Felix Baumgartner osztrák extrém ejtőernyős és a sztratoszférába emelkedő űrkabinja látható a kivetítőkön a kísérleti ugrás irányítóközpontjában az új-mexikói Roswell közelében húzódó sivatagban 2012. október 14-én. A 43 éves Baumgartner arra készül, hogy 36 km-es magasságból kiugorva megjavítsa a szabadesés magassági és időhosszúsági világcsúcsát, illetve az első ember legyen, aki szabadeséssel szárnyalja túl a hangsebességet. (MTI)

Felix Baumgartner 39 ezer méterről hajtott végre ejtőernyős ugrást, amelynek során minden bizonnyal átlépte a hangsebességet.
Nagyon, nagyon magas - mondta a 43 éves osztrák férfi, amikor minden előkészülettel végzett, és kilépett kapszulájának küszöbére. "Ez egy kis világ, most hazajövök" - mondta, és kiugrott 39 kilométer magasságból. A feltételezések szerint a majdnem öt perces szabadesés során átlépte a hangsebességet. A pontos adatokra a Baumgartner által hordott műszerek kielemzéséig várni kell.
 
Két rekordot azonban biztosan felállított: a legmagasabbra ő emelkedett hőlégballonon, és ugrásban sem közelítette meg soha senki ezt a magasságot.
 
Bár zuhanás közben a képek tanúsága szerint egy időre elvesztette az uralmát a helyzet fölött, és pörögni kezdett, végül stabilizálni tudta az esést. Az ejtőernyő gond nélkül kinyilt, és nem sokkal később az Egyesült Államok sivatagos területén térdelhetett le ugrását ünnepelve, amelyet szinte minden pillanatában tökéletes képekkel közvetített a kísérletet szponzoráló energiaital-gyártó.

Forrás:nol.hu


 További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu