Technika
A szuperbiztonságos bankkártya az arcodat is felismeri
2012. október 17., szerda 14:35,Orosz Márton, Dublin
Foto:pénzcentrum.hu
Komoly lehetőségek rejlenek a fizetési üzletágban, melyek akár néhány éven belül alapvetően is megváltoztathatják azt, ahogy most használjuk a pénzünket, pontosabban a készpénz-helyettesítő eszközöket -
ez a legfőbb tanulsága annak a múlt heti nemzetközi sajtóbemutatónak, amelyen a Pénzcentrum.hu is részt vett. A fejlesztések egyik fő hangsúlya a fizetés biztonságának további növelésén van.
 
A nemzetközi sajtó számára bemutatott fejlesztések alapvetően az új fizetési megoldásokat, a bankkártya utáni jövőt helyezik előtérbe, nagy hangsúlyt fektetve az interaktivitásra, amely nagymértékben leegyszerűsíti a vásárlási folyamatot, ugyanakkor egyben vásárlásra, fogyasztásra is ösztönöz. A részben fejlesztés alatt álló, részben tesztidőszakban működő fizetési megoldások között van olyan, amely a bankkártyával történő készpénzfelvétel, fizetés - egyébként is kiemelten magas fokú- biztonságát sokszorozza meg, míg mások a közösségi oldalakkal harmonizálva teszik interaktívvá a vásárlói élményt. 
 
Nehezebb valódi globális fizetési megoldásokat fejleszteni, mint a regionális piacokban gondolkozni - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére Robb Reeg, a MasterCard Technologies elnöke Dublinban. Az elnök hozzátette: úgy látja, az egyes országok, régiók szabályozása továbbra is jelentős különbségeket mutat, így komoly nehézségekbe ütköznek az új fizetési technológiai fejlesztések elterjesztésénél. Ugyanakkor Robb Reeg azt is valószínűsítette, hogy lesznek olyan megoldások, amelyek kezdetben egy-egy országban, régióban válnak sikeressé, ez pedig olyan lökést adhat nekik, amely lehetővé teszi globális terjeszkedését.
 
A biztonság mindenek felett 
 
A MasterCard által bemutatott egyik legérdekesebb - és már a gyakorlatban is működő példa- Dél-Afrikából származik, ahol a különböző szociális juttatásokat, öregségi nyugdíjakat, segélyeket nem készpénzben, hanem bankkártyán kapják meg a jogosultak, azaz több millió állampolgár rendelkezik egyfajta szociális kártyával.
 
 
Itt vezették be az első olyan betéti kártyaprogramot, mely biometrikus azonosítást használ. Az azonosítás beszédhang felismerés és ujjlenyomat minta alapján történik. A leendő kártyabirtokos a kártyaigénylésnél biztosítja ezeket az adatokat, melyeket a plasztik a chip-en tárol. A biometrikus azonosítás elsősorban olyan fizetési környezetben fontos, ahol gyakori a visszaélés, és a bankkártya nem jogszerű használata.
 
A biometrikus azonosításnak akkor van szerepe, amikor a segély a bankkártyára kerül, ekkor kell ujjlenyomat- és hangmintát adnia a kártyabirtokosnak, így biztosítva, hogy a pénz valóban ahhoz jut el, akihez szánták. A dél-afrikai kormány azt reméli, hogy az új kártyák jelentős segítséget nyújtanak majd a visszaélések és a jogosulatlan használat visszaszorításában.
 
A program márciusi indulása óta máig több mint 3 millió dél-afrikai kapott biometrikus kártyát. Jövő márciusra pedig több mint 10 millió jogosult - a teljes lakosság mintegy egyötöde - kapja majd ilyen bankkártyára a segélyeket, juttatásokat.
 
A dél-afrikai országban eddig súlyos problémát jelentett, hogy a segélyeket más vette fel, így a teljes kifizetések több mint egynegyede került illetéktelenekhez. A MasterCard becslése szerint az új rendszer az állam veszteségét közel a felére csökkentheti. Becslések szerint öt év alatt 360 millió dollárt - azaz közel 78 milliárd forintot- tudnak megspórolni ezzel a kártyával.

Forrás:penzcentrum.hu
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu