Sport
Futballfórum - Csányi: jogos, de aránytalan a FIFA büntetése
 
Budapest, 2013. január 16., szerda (MTI)
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke jogosnak, de aránytalannak nevezte a nemzetközi szövetség (FIFA) büntetését, amely szerint a magyar válogatott soron következő hazai, románok elleni világbajnoki selejtezőjét zárt kapuk mögött kénytelen lejátszani. Csányi Sándor a Magyar Labdarúgás Fórumán kijelentette: a következő négy évben sorra kerülő 32 világverseny közül legalább hatra kijut a magyar válogatott.
 
    "A büntetés jogos, ilyen események mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Mértéke azonban indokolatlan és aránytalan" - mondta Csányi Sándor a Papp László Sportarénában szerdán a FIFA döntésérő.
    Az MLSZ elnöke kiemelte, 10 ezer szurkolóból 100-200 viselkedett elfogadhatatlanul a tavaly augusztusban rendezett Izrael elleni barátságos mérkőzésen. Hozzátette, amennyiben a fellebbezést elutasítják, akkor az 56-osok terén óriáskivetítőn több tízezer szurkoló nézheti majd együtt a meccset az MLSZ szervezésében, továbbá jelezte, ha sikerül azonosítani azokat a drukkereket, akik miatt büntetést kapott az MLSZ, akkor rajtuk polgári peres úton behajtják a kieső a jegybevételt és a 40 000 svájci frank pénzbüntetést.
    A sportvezető az eset kapcsán arról is beszélt, hogy a döntés már november 20-án megszületett, de az MLSZ sem értesült korábban róla. Ezt már csak azért is elfogadhatatlannak tartja, mert "a magyar kormány azóta súlyos pénzeket költött a Puskás Ferenc Stadion középső karéjának megerősítésére, hogy a magyar-román meccset minél több szurkoló nézhesse meg a helyszínen".
    Csányi beszédében négy kiemelten fontos fejlesztési területet jelölt meg 2013-ra vonatkozóan: az edzőképzést, a magyar játékosok szerepeltetését, a női futballt és az infrastrukturális fejlesztések folytatását.
    Az edzőképzésben olyan irányú változást vár, hogy minőségi utánpótlásedzők segítsék a Bozsik Program révén megnövekedett számú utánpótláskorú labdarúgót - ezzel összhangban Szalai László, a Magyar Futball Akadémia korábbi igazgatója váltja Mezey Györgyöt az edzőképzés élén.
    A magyar fiatal játékosok nagyobb arányú élvonalbeli szerepeltetését többek között úgy kívánja elérni az MLSZ, hogy a televíziós pénzek és egyéb bevételek elosztásakor fontos szempont lesz, a csapatokban hány hazai nevelésű játékos futballozik.
    Az infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatban azt mondta, idén 120 új pálya építése és 200 felújítása szerepel a tervek között, továbbá valamennyi élvonalbeli stadiont fűthetővé kell tenni, mert a magyar csapatok számára nagy hátrányt jelent a több mint két hónapos téli szünet, miközben máshol ennél zordabb körülmények között is folytatódik a játék. Hozzátette, a tervek között szerepel a központi jegyértékesítés, a szurkolók személyi azonosítása a belépéskor, illetve minden stadionban kamerarendszer felállítása, s ezek együttes megvalósulása azt eredményezheti, hogy a stadionokban lebonthatják a játékteret a nézőktől elválasztó kerítéseket.
    Csányi Sándor komoly vállalást is tett: az elkövetkezendő négy évben - az utánpótlást is beleszámítva - 32 világversenyt rendeznek, s szerinte ebből legalább hatra kijut a magyar csapat.
    "Lehetetlen vállalkozásnak tűnt a magyar futball megújítása az elmúlt 30 év sikertelensége után, de több sikertörténet is lendületet adott a magyar futballnak az elmúlt években" - mondta az MLSZ-elnök az elmúlt éveket értékelve. Ezek közé sorolta az amatőr futball megmentését azzal, hogy a versenyeztetési költségek kilencven százalékát átvállalta az MLSZ. Kiemelte még a játékosok, a csapatok és az egyesületek számának növekedését, a Bozsik Programot és a pályalétesítési programot. A Bozsik Programra évi 2,5 milliárd forintot költ az MLSZ, míg a pályalétesítésben és az infrastrukturális fejlesztésekben a TAO-ból befolyó összegek biztosítják a fedezetet. Mint mondta, 2011-ben 16, tavaly 28 milliárd forint áramlott a labdarúgásba a TAO-pénzekből, az idei terv pedig 25 milliárd forint.

Hirdetés


 
    A futballfórum kezdetén Hajdú B. István felolvasta Orbán Viktor miniszterelnök levelét, amely az orbanviktor.hu oldalon jelent meg. Ebben a kormányfő köszönetet mondott a nyitottságért, a partnerségért és az együttműködésre törekvésért, amelyeket az MLSZ részéről tapasztalt.
    "Büszkék lehetünk arra, hogy a napi gondok mellett képesek voltunk közös munkánk horizontját magasan tartani, a válságkezelés és a rendteremtés mellett mindig jutott idő, figyelem és törődés a magyar futball jövőjét jelentő fiatalok, az utánpótlás életére" - írta többek között Orbán Viktor.
    Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára köszöntőjében azt mondta, a futballnak és a sportnak nagy ereje van, a kormány ezért tekinti utóbbit stratégiai ágazatnak. Kiemelte azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormány az elmúlt két-két és fél évben hozott a sporttal kapcsolatban. Ezek között említette az olimpiai felkészülésre szánt összeg megduplázását, az olimpikonok és paralimpikonok jutalmazását, az újraindított utánpótlás-nevelési programokat, az általános iskolákban bevezetésre került mindennapos testnevelést, illetve a TAO-rendszert. Az államtitkár hozzátette: szükség van multifunkcionális stadionokra és olimpiai központra. Kijelentette: a cél az, hogy az ország sportoló és - mint fogalmazott - sportszerű nemzetté váljon.
 
Forrás:MTI 2013. január 16., szerda 13:09
 
Buják Attila: A szőröstalpúzás szent joga
2013. január 16. szerda 18:58
 
Már ezt is elvonják a magyartól. A szőröstalpúzás szent joga az, amitől népünk vérmes ifjai, honféltő gyermekei márciusban elesnek. Az UEFA, amely korántsem a demokrácia őre, a puritán sportszellem fellegvára, sokkal inkább a multi-funkciós biznisz, a reklám, a szórakoztatóipar és a legális emberkereskedelem letéteményese, úgy döntött, hogy a márciusi magyar-román kettős élvezet (vereség plusz sovén őrjöngés) örömét megvonja a méla pesti néptől. Furcsa lesz a sárga trikósokat és a meggypiros mezeseket látni, ahogy fel alá szaladgálnak a márciusi éjszakában, miközben az Aréna úti rendőrkordon felől panaszosan beszűrődik a „szőrös talpú románok … az anyátok” nemzeti rigmusa. (Hogy a románok mit ordítanak vissza, nem kétséges, de az legyen az ő bajuk.)
Nem tudom, látott-e már valaki zártkapus meccset? Élvezhette-e üdítő légkörét. A labda puffanását a némaságban, a játékosok elnyújtott kiáltozásait, az élesen fel-felharsanó sípszót. Ragyogó riporttéma. Ezek a román-magyar történelmi meccsek rég nyitott kapuk előtt mennek. Központi taktikai elemük a kölcsönös nyálazás, sározás, a szervilis hajbókolás, az aktuális nagyhatalomnak címzett sunyi benyalás, a hátbatámadás, a túlteljesítés, bosszú és ellenbosszú. Ha tehát a román sajtó örömmel fogadja, hogy a márciusi „sorsdöntő VB összecsapás előtt” (vajon mi a sorsdöntő rajta?) „váratlan segítséget kaptak”, nem jár az igazságtól messze. A dolog kissé megalázó, a problémára se megoldás, de ez van. Az UEFA most besokallt, és a nagy bizniszt féltve tiltani, elvonni, fegyelmezni kezdett. Bejelzett a labdarúgás térképéről eltűnő, Európából kisomfordáló, rosszhírű magyaroknak: most aztán elég. A rasszizmus ront az üzletmeneten. Mert más baj ugye nincs vele.
A legbizarrabb érveket ezúttal is a téma-érzékeny Jobbik hozta össze. „Vajon mi volt a célja az MLSZ-nek azzal, hogy a kényes nemzetközi helyzetben, mikor Izrael újra terrorizálni kezdte a palesztin népet”, épp magyar-izraeli meccset rendezzen, ráadásul barátságosat?
Valamit valamiért, barátaim. Vagy megtagadjuk magunktól a románozás szent jogát, vagy le kell mondani a jóízű zsidózás össznépi öröméről. Nehéz döntés, mértéktartó politikai elmét kíván. Nem is várhatunk türelmes belátást a vágyaitól vezérelt tömegtől, mely mindent egyszerre akar. Jólétet, biztonságot, kenyeret, zsidózást és hongyarapítást.
Így látta az UEFA fegyelmi bizottsága is, és saját hatáskörbe vonva a döntést, elvonta tőlünk a románozás szent jogát.

Forrás:nepszava.com
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu