Technika
Kisbolygóbányászat segítheti az emberiség "kirajzását"
 
Washington, 2013. január 23., szerda (MTI)
Az aszteroidák nyersanyagvagyonának és vízkészleteinek kiaknázása segítheti az emberiség "kirajzását" a világűrbe - állítja a Deep Space Industries Inc. nevű amerikai cég, amely a kisbolygókon folytatandó bányászat céljából alakult.
 
    "Mindaddig csupán vendégek leszünk a világűrben, amíg meg nem tanuljuk, hogy miként hasznosítsuk kincseit. A Deep Space (Mély Űr) feladata e források felkutatása, kiaknázása és feldolgozása civilizációnk megmentése érdekében, és azért, hogy segítsük az emberiség terjeszkedését a világűrben" - fogalmazott Rick Tumlinson, a cég elnöke.

Hirdetés


 
    A Deep Space a második aszteroidabányászatra szakosodott amerikai vállalkozás a Planetary Resources után, amely 2012 áprilisában alakult - olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.
    A cég tervei szerint már 2015-ben útnak indíthatják a kis terepkutató űreszközökből álló flottát. A mindössze 25 kilogrammos Firefly-ok (Szentjánosbogarak) az olcsó CubeSat műholdak szabványa szerint készülnek. Ugyancsak alacsonyra tervezik az űrbe juttatásuk költségét, hiszen nagy kommunikációs műholdakkal együtt állítják pályára a hordozórakéták.
    "Minden eddiginél kisebb, olcsóbb és gyorsabb űreszközöket állíthatunk elő. Egy teljes Firefly-flottát indítunk útnak, amely megvizsgálná a Föld közelébe kerülő összes égitestet" - mondta Rick Tumlinson.
    A Flirefly-flotta "kikövezi az utat" a 32 kilogrammos Szitakötőknek, a Dragonfly-űrhajóknak, amelyeket 2016 elejétől bocsáthatnak fel és amelyek képesek az aszteroidákon begyűjtött mintákat eljuttatni a Földre. A Szitakötők küldetése 2-4 éven át tart - a minták segítségével a cég kijelölheti a bányászati szempontból legkecsegtetőbb célpontokat, a többit pedig kutatóknak és gyűjtőknek értékesítik.
    A Deep Space végső célja az aszteroidák nyersanyagvagyonának kinyerése és hasznosítása. A tervek szerint tíz éven belül megkezdődhet a bányászat - kezdetben a nyersanyagokat műholdak, később kozmikus napelemek építésére használják fel.
    A cég szeretné kinyerni a kisbolygók vízkészletét is, amelyből az űrhajók legfőbb üzemanyaga, hidrogén és oxigén állítható elő. Ez kozmikus "üzemanyagtöltő-állomások" létesítését tenné lehetővé, ahol "tankolhatnának" a műholdak és űrhajók.
    (http://www.space.com/19368-asteroid-mining-deep-space-industries.html)
 
 
Forrás:MTI 2013. január 23., szerda 18:45 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu