Technika
Műanyagból nyert üzemanyaggal repül Sydney-ből Londonba
London, 2013. február 25., hétfő (MTI)
Műanyagból nyert üzemanyaggal tervez elrepülni Ausztráliából Nagy-Britanniába egy brit férfi. Öt tonna hulladékból különleges eljárással 4500 liter repülőgépekhez alkalmas üzemanyagot állítanak elő Cessna 172 kisrepülője számára.
 
    A 41 éves férfi - aki jelenleg Ausztráliában él - júliusra tervezett útjával fel akarja hívni a figyelmet olyan új technológiákra, amelyek környezetkímélők, egyúttal csökkenteni akarja valamelyest a világ műanyagszemetét. Üzemanyagának alapanyaga ugyanis nemzetközi szemétadakozásból jön össze: azok az országok szolgálnak vele, ahol a férfi leszáll majd pihenni és feltankolni repülőjét.

Hirdetés,katt!


    Az összegyűjtött műanyagszemét Dublinba kerül, ahol a Cynar nevű cég feldolgozza repülő-üzemanyag minőségével vetekedő dízelolajjá. Az eljárás egyfajta desztillálás, amely - a cég szerint - nem szennyezi a levegőt. A vállalat azt állítja, hogy üzemanyaga tisztább, mint a legtöbb repülő által használt, ráadásul olcsóbb az előállítása. Autókban már kipróbálták, de repülő még sosem szállt vele.
    A légi útnak a tervek szerint 16 állomása lesz, a starthely Sydney, a végállomás London. Az útvonal Ausztráliától Ázsián át vezet Európába - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.
 
 
 
Forrás:MTI 2013. február 25., hétfő 19:47
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu