Hitpercek
Ferenc pápa megtöltötte az olasz templomokat
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2013. április 16., kedd (MTI)
Ferenc pápa egy hónappal ezelőtti megválasztása óta nőtt az olaszországi templomokba járók száma és többen gyónnak - derült ki a Cesnur (cesnur.org) vallás- és társadalomkutató központ által közölt felmérésből.
 
    A torinói székhelyű intézet által megkérdezett olasz papok 53 százaléka válaszolta azt, hogy a hívők száma megemelkedett az új egyházfő március 13-i megválasztása óta, és nőtt a gyóntatóhoz fordulók aránya is. A papok 48 százaléka egyenesen "jelentős", 25 százalékosnál nagyobb létszámemelkedésről számolt be.
    A papok elmondták, hogy a templomba való visszatérésüket magyarázva a hívők Ferenc pápára hivatkoznak, hangsúlyozva, hogy az új egyházfő szavai, gesztusai győzték meg őket. 
    A Cesnur "Ferenc-effektusnak" nevezte el az új egyházfővel kapcsolatba hozható jelenséget. A kutatóközpontot vezető Massimo Introvigne a sajtónak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy a "hit felébredéséhez" hozzájárult XVI. Benedek döntése is, mivel a német pápa lemondása szintén "mélyen megérintette az olaszokat". 
    A Cesnur tavalyi felmérése szerint az olaszok 70,8 százaléka "távol érzi magát az egyháztól", és templomba csak esküvők vagy temetés alkalmából jár.     

 
A Vatikán kaput nyitott a radikális amerikai nővérek előtt
 
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2013. április 16., kedd (MTI) - Első alkalommal fogadták a Vatikánban az amerikai nővérrendeket tömörítő Leadership Conference of Women Religious (LCWR) nevű szervezetet, amely az egyház számos tanításával ellentétes nézetet képvisel.
 
    Az LCWR küldöttségét Gerhard Ludwig Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa fogadta hétfőn. A doktrinális kérdésekben illetékes vatikáni hivatal vezetője köszönetet mondott az amerikai nővéreknek az oktatásban, a szegények és a betegek segítésében végzett munkájukért - számolt be a Szentszék. 
    A bíboros bejelentette, hogy az egy hónapja megválasztott Ferenc pápa megerősítette az LCWR-ről tavaly összeállított doktrinális értékelést és reformprogramot. 
    Müller ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az LCWR-nek együtt kell működnie a helyi püspöki konferenciákkal. A Hittani Kongregáció prefektusa hangoztatta, hogy az LCWR a "Szentszék irányítása alatt marad". 
    A találkozón részt vett Peter Sartain, Seattle érseke, aki a Vatikán megbízásából az LCWR értékelését végezte. 
    Az LCWR az Egyesült Államokban szolgáló 57 ezer nővér nyolcvan százalékát képviseli. A szervezettel szemben 2008-ban a Hittani Kongregáció vizsgálatot indított. Az erről tavaly készült értékelés szerint az LCWR-rel szemben "súlyos doktrinális problémák" merültek fel, mivel a szervezet "radikális feminista, az egyház tanításával összeegyeztethetetlen" nézeteket vall a többi között az abortusz, az eutanázia és a homoszexualitás terén. Az LCWR támogatta a Barack Obama amerikai elnök egészségügyi reformjában szereplő születésszabályozást az ezt ellenző amerikai püspökökkel ellentétben.  
    A Vatikán által kidolgozott doktrinális reform a szervezettel együttműködésben az LCWR szabályzatának, programjának és munkájának a "korrigálását" tartalmazza.
    Az LCWR (lcwr.org) "nyíltnak és egyenesnek" nevezte a Müller bíborossal való megbeszélést. 
 
 
 
Forrás:MTI 2013. április 16., kedd 2:50 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu