Technika
Akrobataként repül a robotholló
ORIGO,2013. 06. 10. 14:39
A robotmadár valódi társaihoz hasonlóan szárnyaival csapkodva repül, és fejlett digitális vezérlésének köszönhetően látványos légi akrobatamutatványokra is képes.
A Robo-Raven, vagyis robotholló névre keresztelt az amerikai hadsereg kutatórészlegének munkatársai a University of Maryland szakértőivel közösen fejlesztették ki tíz éves munkával. A robot különlegessége, hogy nem csupán viseli a madár nevét, valóban nem repülőhöz hasonlóan, hanem szárnyaival verdesve tud repülni. Ez azért praktikus, mert a szárnyaival verdeső robot sokkal halkabban tud megközelíteni bármilyen célpontot egy helikopterhez vagy repülőhöz hasonló formájú drónnál.
 
A madárként való repülés megvalósítása azonban rendkívül nehéz feladat volt, mivel ahhoz, hogy a szárnyak csapkodása képes legyen a levegőben tartani a robotot, annak rendkívül könnyűnek kell lennie.
 
 
A 34,3 centiméteres fesztávú szárnyakkal rendelkező robot nem is hétköznapi anyagokból készült, így teljes tömege kevesebb tíz grammnál, ami nagyjából egy okostelefon tömegének a tizede. A gépmadár egyes alkotóelemei szénszálas műanyagból készülnek, másokat polimer anyagokból lézerrel vágták ki, illetve 3D-nyomtatással állítottak elő - adta hírül a Daily Mail brit napilap.
 
Mivel a Robo-Raven egymástól függetlenül képes mozgatni szárnyait a valódi madarakhoz hasonlóan -, olyan légimanővereket tud végrehajtani, amelyekre egy repülőgéphez hasonló kivitelű robot nem képes. Kifejlesztői szerint idővel a robotmadár fontos felderítőmissziókra is bevethető lesz a harctereken. Jelenlegi kiépítésében a madár csak távirányítással tud közlekedni, automatikus repülésre - megfelelő szenzorok híján - nem alkalmas, de a jövőbeli fejlesztések ezek kidolgozására irányulnak.
 
Forrás:origo.hu 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu