Hitpercek
Erdő Péter: erősödött az európai ökumenikus együttműködés
MTI Fotó: Kovács Attila
Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke (j) az Európai Egyházak Konferenciája (Conference of European Churches, CEC) 14. nagygyűlésének nyitó napján a budapesti RAM Colosseumban 2013. július 3-án.
Budapest, 2013. július 3., szerda (MTI) - Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) és az Európai Egyházak Konferenciájának (Conference of European Churches, CEC) párbeszédével erősödött az ökumenikus együttműködés - mondta Erdő Péter bíboros a CCEE elnöke szerdán Budapesten, a CEC 14. nagygyűlésének nyitó napján tartott köszöntőjében.
 
    Erdő Péter elmondta: az 1971-ben alakult Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának kezdettől jó a kapcsolata az Európai Egyházak Konferenciájával. 
    A jövő hétfőig tartó rendezvény első napján Erdő Péter kiemelte: haladást értek el a párbeszédben, a testvéri kapcsolatok és az egyházak teológiai és spirituális hagyományának elmélyítésében a több közösen szervezett ökumenikus találkozóval és a három európai ökumenikus nagygyűléssel. Utóbbiakat 1989-ben Bázelben, 1997-ben Grazban és 2007-ben Nagyszebenben (Sibiu) tartották.
    Megemlítette, hogy a két szervezet vegyes bizottsága, amelyben a két elnökség is részt vesz, "alapvető tényezővé vált az európai ökumenikus együttműködés erősítésében".
    A bíboros reményét fejezte ki, hogy a két szervezet folytatja a baráti és hivatalos kapcsolatok építését, és közösen tudnak szembenézni azokkal a kihívásokkal, amelyek ma feladatot jelentenek a keresztények és az emberiség számára.
    Emlékeztetett arra, hogy Magyarországon és Kelet-Európa sok más országában, "amikor az elmúlt évtizedek diktatúrája megpróbálta megakadályozni többek között a hit továbbadását is, a népek érezték a szabadság vágyát és szükségességét". Mint fogalmazott, "éreztük annak fontosságát is, hogy a társadalmi életet ne csupán egy szűken megfogalmazott ideológiára, hanem a teljes igazságra építsük". Ebben a teljességben pedig jelen vannak a transzcendens értékek is - hangsúlyozta.
    Erdő Péter megjegyezte: a mindennapi élet szekularizációja nehézzé teszi a közeledést Istenhez, és néha úgy tűnik, "alig lehet megvalósítani a szabadságról és az igazságról szóló ígéreteket", azokat a várakozásokat, amelyek a kommunizmus összeomlása idején megjelentek. "Krisztus mégis itt van közöttünk. Ezért nem szűnik meg soha a reményünk", Jézus pedig ma is a remény forrása Európa számára - mondta.
    Utalt arra, hogy II. János Pál pápa tíz éve, a II. európai szinódus után kiadott dokumentumában bátorítóan azt írta: itt az ideje annak, hogy Európa újra döntsön jövőjéről, ennek a jövőnek az alapja pedig "a találkozás Jézus Krisztus személyével és üzenetével".
    A nyitó istentiszteletet Steinbach József, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke tartotta a Pozsonyi úti református templomban.
    Az Európai Egyházak Konferenciájának magyarországi tagszervezete, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa kedden az MTI-vel közölte: a kontinens több mint 120 protestáns és ortodox egyházának mintegy 250 delegáltja a szervezet megújulásáról és átfogó reformokról is határoz majd a nagygyűlésen, amelyet a magyar kormány és Budapest pénzügyi támogatásával rendeznek meg, a MEÖT meghívására.
    A nagygyűlésen Julio Murray, a Panamai Episzkopális (Anglikán) Egyház püspöke tartja a felvezető előadást csütörtökön, továbbá felszólal Olav Tveit, az Egyházak Világtanácsának főtitkára is.
    Az 1959-ben alapított Európai Egyházak Konferenciája az Európa országaiban működő több mint 120 ortodox, protestáns, anglikán, ókatolikus egyház és negyven társult szervezet közössége. Irodái Genfben, Brüsszelben és Strasbourgban találhatók.
    
 
 
 
Forrás:MTI 2013. július 3., szerda 17:53 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu