Hitpercek
Ferenc pápa első apostoli útja a menekültek között
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2013. július 8., hétfő (MTI)
Ferenc pápa hétfőn koszorút dobott Lampedusa szigeténél a tengerbe az itt életüket vesztett menekültek  emlékére első apostoli útján, amely az Európa és Afrika közötti olasz szigetre vezette.
 
     A pápa repülővel érkezett Lampedusára, majd a parti őrség hajójára szállva a nyílt tengerre ment, ahol koszorút dobott a tengerbe           az 1998 óta itt meghalt közel húszezer illegális bevándorló emlékére. A Ferenc pápát szállító motoros hajó nap mint nap részt vesz a bevándorlók mentésében. Most halászhajók és vitorlások kísérték vásznaikon a "Ferenc pápa köszönjük, hogy eljöttél hozzánk! Egy vagy közülünk!" - felirattal.  
      A pápa Punta Favarolóban, a menekültek érkezési pontján kötött ki, ahol fiatal muzulmán bevándorlók énekelve várták. "Ma egymásért imádkozunk és azokért, akik már nem lehetnek velünk" - mondta nekik az egyházfő. Hozzátette, a világ peremén levő Lampedusa a szenvedés helyszíne halottakkal a tengerben. 
    "Köszönjük, hogy eljöttél a szenvedők közé! Segíts rajtunk!" - válaszolták arab beszédükben a bevándorlók. Ferenc pápának elmondták, hogy politikai okokból és a szegénység elől menekültek el a Szaharától délre fekvő afrikai államokból. "Sokat szenvedtünk, amíg eljutottunk Líbiáig" - hangoztatták Olaszország és Európa segítségét is kérve.     
    A pápa egy helyi lakostól kapott nyitott járművel ment Lampedusa sportstadionjáig, ahol közel tizenötezer hívő előtt mutatott be szentmisét. Az oltár egy, a pódiumon elhelyezett halászbárkán állt, a szószéket egy hajókormány tartotta, a pápa által használt misekelyhet a bevándorlók egyik hajójának deszkáiból faragták. Az egyházfő a szenvedést jelképező bíbor színű miseruhát viselt. 
    Az egyházfő elmondta, a menekültek tragédiájáról olvasva úgy érezte, el kell jönnie imádkozni, hogy felrázza az emberek lelkiismeretét, hogy "mindez soha többé ne ismétlődjék meg". Homíliájában kiemelte: a mai világban az emberek nem törődnek a másikkal, a körülöttük levő világgal. "Senki sem felelős fivéreink és nővéreink haláláért? Senki sem vállalja a felelőséget, mindenki a másikra mutat” - hangoztatta. 
    "Átmeneti boldogságot és közömbösséget teremtő szappanbuborékban élünk, globalizálódott közönyben, megszoktuk a másik szenvedését, nem tartozik ránk, nem érdekel minket..., de mindannyian felelősek vagyunk nevünk és arcunk hozzáadása nélkül is" - hangsúlyozta a pápa. Hozzátette, a tengeren történő tragédiákhoz a társadalmi-gazdasági döntések vezetnek.      
    "Sírjunk a világban és bennünk levő kegyetlenség miatt (…) és kérjük az Úr bocsánatát" - mondta Ferenc pápa.     
    Az egyházfő a hétfőn kezdődő ramadán böjti hónap alkalmából is üdvözölte a "kedves muzulmán testvéreket". "Az egyház közel van hozzátok egy számotokra méltóbb élet keresésében" - mondta a menekülteknek.
 
 
 
Forrás:MTI 2013. július 8., hétfő 12:03 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu