Technika
Terminátor készül az amerikai hadseregnek
ORIGO2013. 07. 13. 11:18
A DARPA humanoidja úgy mozog mint egy ember, és nagyon erős.
A 190 centiméter magas, a mérlegen pedig 130 kilót nyomó, Atlas nevű humanoid robotot az amerikai hadsereg csúcstechnológiai fejlesztéseiért felelős ügynöksége, a DARPA számára fejlesztette ki a Boston Dynamics nevű amerikai cég. Ez a társaság, amely korábban egy nagytestű kutyára hasonlító, négylábú teherhordó robotot is kifejlesztette.
 
A mellkasán egy monitort viselő robotembert a DARPA által meghirdetett versenyre fejlesztették, melyen az indulóknak egy olyan robotot kell létrehozniuk, amely természeti katasztrófák helyszínein segédkezik az emberek mentésében.
 
A versenykiírás értelmében a robotnak nyolcféle különféle, ehhez kapcsolódó feladatot kell tudnia végrehajtani. Bár Atlas már egy valódi ember ügyességével képes egyensúlyozni, lépkedni, ugrálni, vagy akár nehéz terepen is mászni, a kitűzött feladatok végrehajtására hét, civil fejlesztőkből álló fejlesztőcsapat fogja felkészíteni.
 
 
Számukra a gyártó már korábban a elérhetővé tette az Atlas működését vezérlő rendszer szimulátorát, ennek megfelelően bizonyos mértékig már kitapasztalhatták a hidraulikus motorokkal mozgatható végtagokkal szerelt robot képességeit. A fejlesztők csak ezen a héten találkozhattak először a valóságban is a Terminátorra hasonlító robottal, amelynek térérzékelését digitális kamerák mellett a Street View autókban is alkalmazott lézerradarok (LIDAR) biztosítják.
 
 
Az egyébként a civil szférában tevékenykedő fejlesztőcsapatok által már megírt programokat csak a közeljövőben fogják lefuttatni a valódi roboton. Öt hónap áll rendelkezésükre a robot felkészítésére egy elődöntőre. Ezen Atlasnak várhatóan olyan feladatokat kell majd végrehajtania a versenyen, mint az autóvezetés, a létrán való felmászás, az ajtók kinyitását gátló törmelék eltakarítása, vagy egy fecskendő csatlakoztatása egy tűzcsaphoz - írja a BBC.
 
A DARPA által meghirdetett robotversenynek  csupán egyik indulója lesz Atlas, a kétmillió dolláros fődíjú versenyen további olyan humanoidok indulnak, amelyek mentési feladatokra lesznek bevethetők.
 
Forrás:origo.hu 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu