Technika
Így lő a Kalasnyikov a víz alatt
Index,2013. július 23., kedd 19:58
Nem tűnik túl célszerűnek Kalasnyikovval víz alatt lőni, ugyanis a golyó néhány méter után lelassul és teljesen megáll – írja a Gizmodo.
Egy Amerikában készült videóban a medencében lőttek Kalasnyikovval (nem az alapváltozat AK-47-tel, hanem a hozzá eléggé hasonló AK-74 valamelyik változatával, talán egy AK-103-assal), és mindezt egy nagysebességű kamerával rögzítették is. A másodpercenként majdnem 28 ezer képkockát rögzítő kamera képén jól látszik a golyó, és ami még érdekesebb, a vízben keletkező, önmaguktól összeomló és újra felfúvódó buborékok.
 
A videó első hat percében látványos képek vannak a lövésről: a golyó nyomában egy kígyószerű buborék képződik, ami felfúvódik, majd összeroskad és újra felfúvódik. A felvételen látszik a csőből távozó puskapor is, feketére festi a cső előtt létrejövő buborékot.
 
 
.
Az is érdekes a felvételen, hogy a buborékok összeomlásának pillanatában (mielőtt újra felfúvódnának) egy apró felvillanás is látszik: a felvétel készítője sem tudja eldönteni, hogy ezt a fényt a buborékok bocsátják-e ki, vagy csak a nap csillan meg rajtuk.
 
A videó végén a készítő egy rögtönzött fizikaóra keretében el is magyarázza, mi történt. A golyó nagy sebességgel lökte ki a fegyver csövében levő vizet. A nagy sebesség alacsony nyomást okozott, aminek következtében a víz légneművé vált (ezt hívják kavitációnak), és ez hozott létre felhőszerű buborékokat.


Forrás:index.hu
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu