Hitpercek
Keresztények és muzulmánok kölcsönös tiszteletét szorgalmazta Ferenc pápa a ramadán végén
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Vatikánváros, 2013. augusztus 2., péntek (MTI)
A két vallás közötti tiszteletet és a fiataloknak erre való nevelését hangsúlyozta Ferenc pápa abban az üzenetében, melyet pénteken a muzulmán testvérekhez intézett a ramadán hónapja végének alkalmából.
 
    "Keresztényeknek és muzulmánoknak kölcsönös tiszteletben kell tartanuk a másik vallását, ennek tanításaival, jelképeivel és értékeivel együtt erre a magatartásra nevelve saját fiataljaikat is" - hangoztatta Ferenc pápa a Vatikán honlapján arabul és további három világnyelven is közölt üzenetében (http://attualita.vatican.va/sala-stampa/bollettino/2013/08/02/news/31514.html).  
    "Arra kell nevelnünk a fiatalokat, hogy tisztelettel gondoljanak és beszéljenek más vallásokról és ezek követőiről, elkerülve meggyőződéseik és vallási szokásaik nevetségessé tételét és lenézését" - fogalmazott az egyházfői üzenet. Ferenc pápa szerint ennek megvalósításához a családok, az oktatás, vallási nevelés és a tömegkommunikációs eszközök segítsége is szükséges. A kölcsönös tisztelet minden emberi kapcsolat alapja, ez vezethet őszinte és tartós barátsághoz - fogalmazott a pápa. 
    Az egyházfő kiemelt tiszteletet szorgalmazott a vallási vezetők és a vallásgyakorlás helyszínei iránt, hangsúlyozva, hogy ezek támadása akár az egyik, akár a másik oldalról nagy fájdalmat okoz.
     Újdonságot jelent, hogy Ferenc pápa személyesen írta alá az "egész világ muzulmánjaihoz" szóló üzenetet és azt nem pusztán - az eddigi vatikáni szokásnak megfelelően - a Vallások Közti Párbeszéd Pápai Tanácsa jegyezte.
    A tanácsot vezető Jean-Louis Tauran bíboros a Vatikáni Rádiónak elmondta, hogy Ferenc pápa üzenete a XVI. Benedek által megkezdett utat követi a muzulmánokkal való kapcsolatok erősítésében. Európában gyakran abba a tévedésbe esünk, hogy az iszlámot az iszlamizmussal keverjük, miközben a fundamentalizmus mindannyiunk közös ellensége - hangoztatta Tauran.
 
 
 
 
Forrás:MTI 2013. augusztus 2., péntek 16:23 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu