Hitpercek
Ferenc pápa a szegényekért és szenvedőkért imádkozott a szeplőtelen fogantatás ünnepén
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2013. december 8., vasárnap (MTI)
A római Spanyol-lépcsőnél levő Szűz Mária-szobrot koszorúzta meg Ferenc pápa vasárnap délután, majd a Santa Maria Maggiore-bazilikában imádkozott a szeplőtelen fogantatás ünnepén.
 
    Ferenc pápát hatalmas tömeg várta Róma központjában. A pápa a megszokott Ford Focusszal hagyta el a Vatikánt. 
    "Mennyi ember!" - mondta az egyházfő, amikor megérkezett a Spanyol-lépcsővel szomszédos térre, ahol a Szeplőtelen Szűz Mária szobra egy oszlopon áll. Elődeivel ellentétben Ferenc pápa nem pápamobillal, hanem gyalog járta be a teret. A hívők mellett a pápához siettek azok is, akik advent második vasárnapján a belvárosban karácsonyra vásároltak, a kereskedők és nagy számban a turisták is. 
    A Róma városáért és az egész világért imádkozó egyházfő beszédében úgy fogalmazott, "a szegények kiáltása soha ne hagyjon közömbösen, a betegek és a segítségre szorulók szenvedésével szemben ne legyünk figyelmetlenek(...) minden emberi életet szeressünk és tiszteljünk". Ferenc pápa egyenként köszöntötte az első sorban rá várakozó betegeket. 
    A pápa a római Santa Maria Maggiore-bazilikába ment tovább, ahol az egyik kápolnában a római népet oltalmazó, Salus Populi Romani elnevezésű Szűz Mária-ikonnál imádkozott. Ugyanott, ahova márciusi pápává választása másnapján ment imádkozni. A Santa Maria Maggiore-bazilikába Ferenc pápa most látogatott el hatodik alkalommal. 
    A pápa a bazilika oldalajtóján lépett be, éppen szentmise közben. A hívők hosszú tapssal üdvözölték. 
    A szeplőtelen fogantatást IX. Pius 1854-ben nyilvánította dogmává. Hagyománynak számít, hogy december 8-án a mindenkori pápa a Spanyol-lépcsőnél levő szoborhoz megy.
    A Vatikán vasárnap bejelentette, hogy Nelson Mandela egykori dél-afrikai vezető temetésén az egyházfőt Peter Turkson bíboros, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának elnöke képviseli.
 
 
 
Forrás:MTI 2013. december 8., vasárnap 18:21 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu