Hitpercek
Erdő Péter
azt keressük, hogyan tudunk másnak segíteni!
Budapest, 2013. december 25., szerda (MTI) - Ne azt keressük, hogy mit kaphatunk, hanem hogy miként tudunk másnak adni, segíteni, örömet szerezni - hangsúlyozta Erdő Péter bíboros szenteste a zsúfolásig telt budapesti Szent István-bazilikában tartott éjféli szentmisén.
 
    Erdő Péter úgy fogalmazott: "Ha nem térünk le erről az útról, a mai este szelíd békéje hatalmába keríti egész életünket" és "biztosan boldog lesz nekünk is a karácsonyunk". Felhívta a figyelmet arra: "A mi családjainkat is, a mi közösségeinket is Krisztus kapcsolja egybe, ő gyűjti össze szeretetben a népeket, ő az, akinek gondja van mindenkire".
    Rámutatott: "Ha otthon összegyűlik a család, a barátok, a rokonok, ha magányos, beteg embereknél, kórházakban, börtönben vagy szociális otthonokban tűnik fel a betlehem, ott is felvillan a szent család képe. Ott is megérinti az embert a családias, bensőséges szeretet".
    A bíboros homíliájában kiemelte: az új evangelizáció küldetését "Isten szelídségével, és teljes bizalommal az ő mérhetetlen bölcsességében és szeretetében" lehet teljesíteni, ezt pedig sugározni kell minden ember felé. Ezt hirdeti Ferenc pápa egyszerű kedvessége. Ezt hirdeti minden önzetlen segítség és ajándékozás - tette hozzá.
    Utalt arra: a templomokban, utcákon, tereken, valamint az otthon felállított betlehemek látványa "sötét háttérből ragyog elő, a fény forrása, a fény középpontja maga Jézus. Ő fogja össze, ő hozza létre a szent családot, az ő nevelésére mond igent Szűz Mária és Szent József is, az iránta való aggódó szeretet kíséri majd a szent család életét".
    Erdő Péter megjegyezte: Istent nem kötik az anyagvilág korlátai, "ő túl van az időn és a téren". Hozzáfűzte: Isten bensőséges szeretetével titokzatos módon, a természet törvényeinek alkotójaként tartja fenn és kormányozza a mindenséget. Ő az Úr, aki "gyenge lesz köztünk és kiszolgáltatott. Elfogadja Mária és József szeretetét, a pásztorok és a bölcsek hódolatát. Vacogó újszülöttként oltalmat talál a betlehemi istálló melegében. Ő, aki a világ megőrzője és oltalmazója".
    A bíboros emlékeztetett arra: a próféták jövendölték a Messiásról, hogy ő lesz a béke fejedelme, hogy ő maga lesz a béke.
    Krisztus születésének körülményei megmutatják, hogy milyen uralkodó is az Isten. Nem hatalmaskodik, nem fitogtatja az erejét. Az ő mérhetetlen fensőbbsége a gyöngeségben is érvényesül. Ilyen Isten született közénk Betlehemben. "Ha Krisztus követői vagyunk, Szent Pállal elmondhatjuk: amikor gyönge vagyok, akkor vagyok erős" - állapította meg.
 
 
 
Forrás:MTI 2013. december 25., szerda 1:18 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu