Hitpercek
Ferenc pápa a szíriai és az izraeli-palesztin békét sürgette a szentszéki diplomaták előtt
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Vatikánváros, 2014. január 13., hétfő (MTI)
A világ konfliktus dúlta övezeteiről, a gazdasági válságtól szenvedő családokról és a kizsákmányolt környezetről beszélt Ferenc pápa a szentszéknél akkreditált diplomáciai kar tagjait fogadva hétfőn a Vatikánban. Megemlítette a magyar-vatikáni szerződést is.
 
    Az egyházfő sürgette, hogy megújuló politikai akarattal vessenek véget a szíriai háborúnak. Kifejezte reményét, hogy a január 22-én esedékes második genfi békekonferencia a kezdete lehet a megbékélésnek. Elfogadhatatlannak nevezte a védtelen lakosság, elsősorban a gyermekek elleni támadásokat, és humanitárius segítséget szorgalmazott.
    A szentszéknél akkreditált 180 állam diplomatáival tartott hagyományos év eleji találkozón Ferenc pápa pozitívnak nevezte az izraeli-palesztin béketárgyalások újraindítását, ugyanakkor bátor döntéseket sürgetett az igazságos és tartós béke megszületése érdekében.
    A pusztító erőszak minél előbbi leállítását és a nemzetközi közösség segítségét sürgette a Közép-Afrikai Köztársaságban és Nigériában is.
    A májusi szentföldi látogatásra készülő Ferenc pápa szavaival arra utalt, hogy továbbra is kezdeményező szerepet kíván betölteni a konfliktusok sújtotta közel-keleti térségben - mondta Győriványi Gábor magyar szentszéki nagykövet az MTI-nek. A diplomata hozzátette: a szentszéki diplomácia tavalyi eredményeit sorolva Ferenc pápa megemlítette a magyar-vatikáni szerződés októberben történt módosítását.
    A gazdasági válságról szólva a pápa hangsúlyozta, hogy nőtt az anyagi nehézségektől szétroncsolt és felbomló családok száma. Megjegyezte: ha egyének vagy intézmények a problémák elől magukba zárkóznak és az elszigeteltséget választják, előbb-utóbb elfogy körülöttük a levegő.
     A világbékén az emberi méltóság megtagadása is sebet ejt: az, amikor lehetetlenség elégségesen táplálkozni. Nem maradhatunk közömbösek az éhező gyermekekkel tekintetével szemben, főleg ha arra gondolunk, mennyi élelmet dobnak el a világot uraló "tékozlás kultúrájában", amelyben nemcsak az ételt, hanem az emberek is eldobják, mintha nem lenne szükség rájuk - fogalmazott a pápa.
    Ferenc pápa borzalomnak nevezte a gyermekek szenvedését. Azokat említette, akikből gyerek-katonák lesznek, a fegyveres konfliktusokban erőszak áldozatai vagy életüket veszítik, az emberkereskedelem rabszolga áldozataivá  válnak, vagy abortusz miatt világra sem jönnek.
    Az egyházfő szólt a természeti erőforrások "kapzsi" kizsákmányolásáról, amit szintén a békén ejtett újabb sebnek nevezett. "A természet soha nem bocsátja meg, ha rosszul bánnak vele" - hangsúlyozta Ferenc pápa a Fülöp-szigeteken tavaly pusztító tájfun áldozataira emlékeztetve.
 
 
 
 
Forrás:MTI 2014. január 13., hétfő 14:22
  

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu