Hitpercek
Ferenc pápa megújította a vatikáni bankot felügyelő bíborosi bizottságot
 
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Vatikánváros, 2014. január 15., szerda (MTI)
Leváltotta az IOR vatikáni bankot eddig felügyelő bíborosi bizottság elnökét és három tagját Ferenc pápa szerdán.
 

    A bizottság tavaly februárban XVI. Benedektől kapott ötéves mandátumot, a pápa lemondása előtt tíz nappal. Ferenc pápa most teljesen megújította az öttagú bizottságot, a folyamatosság biztosítására egyedül Jean-Louis Taurant hagyta meg a helyén.
    A pápa menesztette a testület vezetőjét, Tarcisio Bertonét, aki ezt a tisztséget megtartotta, miután tavaly távozott a szentszéki államtitkárság éléről. Az egyházfő leváltotta a bizottság tagjaként dolgozó Domenico Calcagno bíborost az Apostoli Szék Vagyonkezelőségének (Apsa) elnökét is. 
    A következő öt évben Christoph Schönborn bécsi érsek, Thomas Collins torontói érsek, Santos y Abril Castelló, a római Santa Maria Maggiore pápai bazilika főpapja, Jean Louis Tauran, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke, valamint Pietro Parolin szentszéki államtitkár lesz a tagja. 
    Az új bizottsági tagoknak kell megválasztaniuk a testület új elnökét. A VaticanInsider hírportál arra emlékeztetett, hogy eddig a mindenkori szentszéki államtitkár - Bertone, előtte pedig Angelo Sodano - vezette az IOR-t felügyelő bíborosokat, de most Santos y Abril Castelló, Buenos Aires egykori apostoli nunciusa tűnik esélyesnek. 
    A bíborosi bizottság megújításával Ferenc pápa újabb lépést tett az IOR működési átalakítására. A tavaly februártól Ernst von Freyberg német bankár vezette vatikáni bankról az Európa Tanács pénzmosás elleni bizottsága decemberben közölte második jelentését, további belső átalakítást sürgetve az átláthatóság érdekében. 
    A terrorizmus finanszírozása és a pénzmosás elleni nemzetközi előírásoknak eleget téve az IOR-nál nyitott majdnem 19 ezer számlából tavaly 1200 nem egyházi számlatulajdonost szólítottak fel arra, hogy helyezze át pénzét más pénzintézetbe. A felszólítottak között volt Irán, Irak, Indonézia és Szíria római nagykövetsége. 
 
 
 
Forrás:MTI 2014. január 15., szerda 16:07 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu