Hitpercek
Ferenc pápa
az egyház elképzelhetetlen szerzetesnők nélkül
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2014. február 2., vasárnap (MTI) - A szerzetesek és elsősorban a szerzetesnők egyházon belüli szerepének jelentőségét hangsúlyozta Ferenc pápa vasárnap az Istennek szentelt élet világnapján.
 
    Az egyházfő mintegy ötezer pap és apáca előtt mutatott be szentmisét a Szent Péter-bazilikában az Úr bemutatásának ünnepén, amely az egyházban egybeesik az Istennek szentelt élet nemzetközi napjával. Ferenc pápa tavaly novemberben az Istennek szentelt élet évének nyilvánította 2015-öt.
    Ferenc pápa a világ minden részén szolgáló egyháziakhoz intézett homíliájában arról beszélt, hogyan lehet átadni a hivatástudatot a fiatal nemzedékeknek. A pápa szerint ehhez az kell, hogy a fiatal és idősebb generációk az egyházban is találkozzanak egymással, ne két egymással szemben álló valóságot képviseljenek. 
    Az egyházfő úgy fogalmazott, az egyház idősebb tagjai ne legyenek merevek és önmagukba zárkózottak, hanem "adják át tapasztalataikat és bölcsességüket, ne őrizzék azokat bezárva egy múzeumban".
    A Szent Péter téren délben zuhogó esőben mondott Úrangyala-imádságon (Angelus) Ferenc pápa kijelentette, hogy majdnem egy millió pap, laikus testvér és szerzetesnő szolgál az egyházban. Szabadon mondott beszédében hozzátette: a világ és az egyház elképzelhetetlen lenne szerzetesnők nélkül, akik a kórházakban, missziókban, iskolákban dolgoznak. Ferenc pápa kijelentette: a szerzetesnők az egyház "ajándékai, élesztői és nagy nők". 
    Vasárnap a Santa Maria in Trastevere római templomban, amely a Szent Egyed közösségéhez tartozik, misét mutattak be az olasz fővárosban élő hajléktalanokért. A katolikus közösség harminc év óta minden február első vasárnapján misét mutat be értük. 
    Most a pápa nevében Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás celebrálta a szertartást. Krajewski arról ismert, hogy Ferenc pápa kinevezése óta anyagilag segíti a rászorulókat Rómában és Olaszország más részein. 
 
 
 
MTI 2014. február 2., vasárnap 15:02 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu