Hitpercek
Ferenc Pápa
Ferenc pápa gyóntatott a Szent Péter-bazilikában
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2014. március 28., péntek (MTI) -  Különleges bűnbánati nap kezdődött péntek délután Rómában, amelynek legnagyobb bazilikájában a katolikus egyházfő gyóntatta meg a hívőket.
 

     A "24 óra az Úrért" elnevezést kapta a szombat délutánig tartó kezdeményezés, amelyhez Róma városa és a világ számos egyházmegyéje csatlakozott. Ennek hagyományát még II. János Pál pápa (1978-2005) indította el, hogy a papok és a hívők figyelmét is felhívja a gyónás szentségének jelentőségére.   
      Ferenc pápa péntek délután a Szent Péter-bazilikában gyónt, majd ő gyóntatta meg a hívőket. Az egyházfővel együtt összesen 62 pap gyóntatott a bazilikában, majd a Róma városközpontjában levő templomok is csatlakoztak. Ezek egész éjszaka nyitva tartanak, hogy a hívők gyónhassanak és imádkozhassanak.  
    A Szent Péter-bazilikában gyónó hívők számára a Vatikán nyomtatott útmutatót készített azokkal a kérdésekkel, amelyeket gyónás előtt tehetnek fel maguknak lelkiismeretük megvizsgálására. Más és más kérdéseket kaptak a szülők, fiatalok, házastársak és külön kérdéseket készítettek elő a vezetői beosztású munkát végzőknek is.           A római templomok előtt hívő fiatalok szólítják meg az embereket: térjenek be a templomokba, ha nem is gyónnak, egy pappal elbeszélgethetnek. 
    A bűnbánati napot megnyitó beszédében Ferenc pápa azt kérdezte, ki merné magáról azt állítani, hogy nem bűnös. "Mindannyian bűnösek vagyunk, de bocsánatot is nyerhetünk" - mondta az egyházfő. Hozzátette pápává választása óta már többször ismételt tanácsát is: a gyóntató pap ne csak szigorúan ítélkező bíró, hanem lelket gyógyító orvos is legyen.     
 
 
 
 
Forrás:MTI 2014. március 28., péntek 18:46 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu