Hitpercek
Ferenc Pápa
A Vatikán a római templomokban és interneten is készül a kettős szentté avatásra
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2014. március 31., hétfő (MTI) - Ne féljenek a tömegtől XXIII. János és II. János Pál április 27-i szentté avatásán - erre kérte a zarándokokat Federico Lombardi szentszéki szóvivő a nagyszabású esemény szervezéséről tartott hétfői vatikáni sajtótájékoztatón.
 
    A két néhai egyházfő szentté avatásának ünneplése már az április 27. előtti napokban megkezdődik Rómában.
    Április 22-én a lateráni Szent János bazilikába a szentté avatásra érkező fiatalokat várják közös imára. A fiatalok találkoznak a két pápa kanonizációs eljárását kísérő posztulátorokkal Giovangiuseppe Califano és Slavomir Oder atyával.
    Április 26-án "fehér éjszakát" tartanak: Róma templomai egész nap és éjszaka is nyitva tartanak az imádkozni és gyónni kívánó hívők befogadására. 
    Federico Lombardi szentszéki szóvivő elmondta, nem tudják előre megmondani, hány zarándok érkezik pontosan XXIII. János (1958-1963) és II. János Pál (1978-2005) szentté avatására. Megjegyezte, hogy a szentté avatás helyszínén, vagyis a Szent Péter tér és az Angyalvár közötti területen közel 250 ezren férnek el. 
    A vasárnapi olasz sajtó arról írt, hogy a Ferenc pápa vezette húsvéti ünnepek és az április 27-i szentté avatás közötti időszakban összesen 7 millió zarándok és turista érkezik Rómába. A szentté avatásra csak Lengyelországból 300 ezer hívőt várnak és ennél még többet egész Olaszországból.
    "A szentté avatásra készülő hívők ne tartsanak a tömegtől, és félelem nélkül jöjjenek Rómába!" - mondta Federico Lombardi. 
     A szóvivő hangsúlyozta, hogy a szentté avatási misére Ferenc pápa meghívta XVI. Benedek nyugalmazott pápát is, aki II. János Pált követte az egyház élén. "Még majdnem egy hónap van a szentté avatásig, túl korai megmondani, hogy XVI. Benedek jelen lesz-e vagy sem" - fogalmazott Lombardi atya. Hozzátette: a Szent Péter téri szentté avatáson lesz viszont az 53 éves Marie-Simon Pierre francia nővér, akit a II. János Pálhoz intézett ima gyógyított meg a Parkinson-kórból. Ez a csoda vezetett II. János Pál boldoggá avatásához 2011 május elsején.
    A vatikáni sajtóközpont vezetője bejelentette, hogy a kettős szentté avatás eseményei az erre indított www.2papisanti.org ötnyelvű (angol, francia, olasz, spanyol, lengyel) honlapon követhetők. Okostelefonon már letölthető a Santo subito című alkalmazás és külön teret szentel az eseménynek a YouTube, a Facebook és a Twitter is. A Google napi összefoglalókat közöl a szentté avatás előtti napok vatikáni bejelentéseiről. II. János Pál 2005. áprilisi temetésén a hívők a Santo subito! feliratú táblákkal szorgalmazták a lengyel pápa kanonizációjának minél előbbi elindítását.
    A szentté avatást a CTV vatikáni televíziós központ egyenes nemzetközi közvetítésben sugározza a legmodernebb digitális technológia segítségével, amelyhez a Vatikán a többi között az Eutelsat, a Sky és a Sony csoporttal írt alá megállapodást. 
     
 
 
 
Forrás:MTI 2014. március 31., hétfő 14:26 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu