Hitpercek
Ferenc Pápa
Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában vezette a húsvéti vigíliát és pénzt adott a szegényeknek
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2014. április 19., szombat (MTI) - A teljesen sötétbe borult Szent Péter bazilikában kezdődött a nagyszombati virrasztás, amelyen Ferenc pápa tíz embert keresztelt meg, olaszokat és külföldieket is. Ezt megelőzően pénzt küldött a római hajléktalanoknak.
 
    A szertartás a bazilika bejáratánál indult, ahol az egyházfő megáldotta a tüzet és a húsvéti gyertyát.
    Innen Ferenc pápa és a vele koncelebráló kétszáz pap a bazilika főhajóján át az oltárig haladt. A Szent Péter bazilika teljes csendben és sötétben volt, csak a papok és a hívők kezében levő gyertyák világították meg. A bazilikában akkor gyulladtak meg a fények, amikor a pápa az oltárhoz ért. A szertartás során megszólaltak a Szent Péter bazilika három napja néma harangjai is.
    Beszédében Ferenc pápa úgy fogalmazott, a krisztusi feltámadással a szeretet melege és fénye éledt fel. "Ezt vigyük el mi is a világ legtávolabbi részére is fivéreinket és nővéreinket segítve!" - hangoztatta a pápa.
    A virrasztáson a hagyomány szerint az egyházfő tíz személyt részesített a keresztség, első áldozás és bérmálkozás szentségében. A legfiatalabb közöttük hét éves, a legidősebb 58 éves volt. Olaszországból, Franciaországból, Fehéroroszországból, Szenegálból, Libanonból és Vietnámból érkeztek.
    A Vatikán szombaton bejelentette, hogy miközben Ferenc pápa nagypéntek este a római Colosseumnál a keresztutat vezette, két bizalmasa, Konrad Krajewski pápai főalamizsnás és Diego Ravelli pápai szertartásmester végigjárta a Termini római központi vasúti pályaudvaron éjszakázó hajléktalanokat és mindegyiküknek egy-egy borítékot adott át. Ebben a pápa húsvéti üdvözlete volt és fejenként 50 euró (több mint 15 ezer forint) készpénz. Ugyanezt kapták egy másik római pályaudvaron, valamint a Santa Maria Maggiore bazilikánál levő hajléktalanok is. A Vatikán nem közölte, hogy hány ember részesült segítségben. Karácsonykor Ferenc pápa tömegközlekedési jegyeket és telefonkártyákat küldött a római hajléktalanoknak. 
    Húsvét vasárnap Ferenc pápa ünnepi szentmisét mutat be a Szent Péter téren. Délben Urbi et Orbi áldást ad. 
 
 
 
 
Forrás:MTI 2014. április 19., szombat 22:15 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu