Hitpercek
Ferenc pápa 
Ferenc pápa a svájci gárdát fogadta
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2014. május 5., hétfő (MTI) - Ferenc pápa hétfőn a Vatikánban fogadta a biztonságára vigyázó svájci gárdistákat a testőrség hagyományos eskütétele alkalmából.
 
    A Daniel Rudolf Anrig parancsnok vezette 110 fős gárda tagjait Ferenc pápa a VII. Kelemen pápa által építtetett vatikáni teremben fogadta. 
    A mindenkori egyházfőt védelmező testőrség 1506-ban alakult meg. A svájci gárda új tagjai minden évben május 6-án teszik le az  esküt a Vatikánban, 1527. május 6-ra emlékezve, amikor a testőrség tagjai életüket feláldozva mentették meg VII. Kelemen pápát V. Károly német-római császár, spanyol király Rómát kifosztó zsoldosaitól.
    Ferenc pápa arra is emlékeztetett, hogy a svájci gárdisták jellegzetes kék-piros-narancssárga csíkos egyenruhája az idén száz éves. A legendával ellentétben az egyenruhát nem Michelangelo, hanem Jules Repond, a svájci gárdisták volt parancsnoka tervezte 1914-ben. 
    "Nem a színes egyenruhának, hanem az egyenruhát viselő személynek kell hatnia a többiekre az emberek iránt kedves és közvetlen magatartásával" - hangoztatta a svájci gárdistákhoz intézett beszédében Ferenc pápa. Hozzátette: Róma városa nem csak egy nagy múzeum, hanem turisták és zarándokok célpontja, akik a Vatikán kapuinál gyakran elsőként a svájci gárdistákat pillantják meg. Az egyházfő szerint ezért fontos, hogy a gárdisták ne legyenek távolságtartóak, mivel ez minden emberi kapcsolatban a másik lenézéséhez, kiközösítéshez és rasszizmushoz vezethet. 
    Az új svájci gárdisták ünnepélyes eskütétele kedden lesz az apostoli palotákban a San Damaso-udvaron. A pápai testőrök - a Szentháromságot jelképező - három ujjukat magasba tartva mondják el az eskü német szövegét. A svájci gárda tagjai a mai napig kivétel nélkül 18-30 év közötti, katolikus svájci állampolgárok. Két éves szolgálatuk alatt havi 1300 euró zsoldot kapnak. 
    Anrig parancsnok 2009-ben azt ígérte, a svájci gárda megnyitja kapuit a nők előtt is, ami ezidáig nem történt meg.             
 
 
 
 
Forrás:MTI 2014. május 5., hétfő 14:32 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu