Sport
Puskás Ferenc emléktábla
Felavatták Puskás Ferenc emléktábláját a Panathinaikosz stadionjában
A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j), özvegy Puskás Ferencné (k) és Nikosz Szakulisz, Puskás Ferenc egykori görög tolmácsa (b) a klub volt sikeredzője, az Aranycsapat legendás kapitánya, Puskás Ferenc emléktáblájának felavatásán a Panathinaikosz labdarúgócsapatának stadionjában, Athénban 2014. június 2-án. MTI Fotó: pfla.hu/Takács József 
 
Göbölyös Gábor, az MTI különtudósítója jelenti:
    Athén, 2014. június 2., hétfő (MTI) - Az 1971-es Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK) döntőjének 43. évfordulóján a Panathinaikosz labdarúgócsapatának stadionjában felavatták Puskás Ferencnek, a klub egykori sikeredzőjének, az Aranycsapat legendás kapitányának emléktábláját.
 
    A hétfő esti ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet, majd özvegy Puskás Ferencnével közösen leplezte le az Aposztolosz Nikolaidisz Stadion VIP-páholyában található emléktáblát. 
    A kormányfő köszönetet mondott a görögöknek és a Panathinaikosz szurkolóinak, hogy befogadták Puskás Ferencet akkor, amikor ezt saját hazája nem tette meg.
    "A Panathinaikosz egy dicsőséges, nagy klub, mi magyarok büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan zseni, mint Puskás, az önök nagyságához valamit hozzátehetett" - mondta a miniszterelnök, majd azzal folytatta, hogy csak azokra a nagy sztárokra fognak örökre emlékezni, akik mély nyomot hagynak a másikban, és hajlandóak egész életükben másokat szolgálni.
    Orbán Viktor idézte Puskás egy mondatát: "tanítsátok focizni a gyerekeket". Igaza volt - jelentette ki a kormányfő -, mert az életben két fontos dolog van, amit meg kell tanulni, és ebben a futball segít. Az egyik, hogy hogyan győzd le a másikat, a másik pedig, hogy hogyan kell a vereséget emelt fővel elviselni.
    "Ennél jobb iránytűt nem adhatnánk a gyermekeink kezébe" - összegzett a miniszterelnök.
    Az emléktáblán, amelyen Domonkos Béla szobrászművész domborműve mellett görögül és magyarul is olvasható a legendás csatár méltatása, helyet kapott - ugyancsak két nyelven - Puskás egyik jelmondta: "Ők is csak tizenegyen vannak".
    A komoly médiaérdeklődés mellett megtartott eseményt megelőzően a pályán köszöntötték az 1971-es BEK-hősöket, akiket kitörő örömmel fogadott a stadionba kilátogató több száz drukker. A kapus Takisz Ikonomopulosz beszédében elmondta, a görög klub eredetileg Puskás madridi csapattársát, José Santamaríát szerette volna megnyerni a kispadra, ő azonban családja miatt Spanyolországban maradt, és maga helyett a magyar klasszist ajánlotta, aki végül történelmet írt a csapattal. A Crvena Zvezda elleni elődöntő visszavágóján a továbbjutást érő harmadik gólt szerző Arisztidisz Kamarasz hangsúlyozta: 43 éve történt ugyan a történelmi esemény, ám olyan, mintha tegnap lett volna, csodálatos pillanatokat szereztek maguknak és a szurkolóknak egy olyan fantasztikus edző keze alatt, mint Puskás.
    Ezután Orbán Viktor és Iliasz Mihalariasz, a Panathinaikosz elnöke emlékérmet adott át a Wembley Stadionban szerepelteknek.
    Az emléktábla avatását megelőzően az athéni városházán kiállítás nyílt Puskás Ferenc életéről és pályafutásáról. A tárlatot három hétig, június 22-ig tekinthetik meg ingyenesen az érdeklődők. Az avatást követően a házigazda athéniek és a felcsúti Puskás Akadémia U17-es mérkőzésére került sor.
    Puskás Ferenc 1970-ben lett a Panathinaikosz edzője, a Real Madrid és a Honvéd korábbi klasszisa, mindössze egy évvel hivatalos búcsúmérkőzését követően vállalta el a görög együttes irányítását, mivel nagy motivációt jelentett számára, hogy a gárda indulhatott a BEK-ben. A sorozatban az athéni csapat először a luxemburgi Jeunesse Escht, majd a két évvel korábbi KEK-győztes csehszlovák Slovan Bratislavát és az angol Everton is elbúcsúztatta. Következett a jugoszláv Crvena Zvezda elleni elődöntő, amelynek első mérkőzését 4-1-re elveszítették a görögök, a visszavágón azonban hatalmas csodát végre hajtva 3-0-ra győztek, és továbbjutottak.
    1971. június 2-án a Puskás irányította, félamatőr játékosokkal felálló Panathinaikosz története legnagyobb sikerét ért el azzal, hogy a Johan Cruyff fémjelezte Ajax Amsterdam ellen a londoni Wembley Stadionban BEK-döntőt játszott. A finálét ugyan 2-0-ra elvesztette, de így is maradandót alkotott.
 
 
 
Forrás:MTI 2014. június 2., hétfő 20:32 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu