Technika
Costa Concordia
Megemelték a hajótestet
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Róma, 2014. július 14., hétfő (MTI) - Felemelték hétfőn a szerencsétlenül járt Costa Concordia olasz tengerjáró roncsát az eddig a hajót tartó talapzatról, majd 30 méterrel odább vontatták.
 


    Franco Porcellacchia, a Costa Crociere hajótársaság projektvezetője egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy minden az ütemterv szerint zajlik. A hatalmas roncshajót egy méterrel sikerült megemelni arról a tengerfenéken épített mesterséges talapzatról, amelyen az egyenesbe állított Costa Concordiát tavaly ősszel rögzítették.
    A tengerjáró emelése centiméterről centiméterre történt. A hajó mozgatását abból lehet szabad szemmel észrevenni, hogy a tengerből kiemelkedett roncs oldalán egyre vastagabb sötét csík látható a tengervíz okozta elszíneződés miatt.
    A műveletet végző nemzetközi műszaki csapat vezetője, Nick Sloane a Costa Concordia melletti úszó toronyból irányítja a tengerjáró megemelését: számítógépes rendszer segítségével fokozatosan kiszivattyúzzák a vizet a hajóroncs két oldalán rögzített tartályokból, és ezeket levegővel töltik fel.
    A megemelés után a hajóroncsot harminc méterrel keletre, a nyílt tenger felé vontatták, ott lehorgonyozták és rögzítették. A következő napokban tovább emelik a tengerjárót, amely a hét végére készen állhat az elvontatásra. További négy-öt nap alatt a genovai kikötőbe szállítják, ahol szétszerelik.
    A 2012. január 13-án zátonyra futott Costa Concordia egyenesbe állítása és stabilizálása mostanáig egymilliárd dollárba került a Costa Crociere anyavállalatának, az amerikai Carnivalnak - hangoztatta Michael Tamm, a Costa Crociere ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy ebben az összegben nincsen benne a Costa Concordia elvontatása, megsemmisítése és a környezeti helyreállítási költség, amelyekkel a kiadások 1,5 milliárdra emelkednek.
    Gianluca Galletti olasz környezetvédelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy a Costa Concordia történetének akkor lesz vége, amikor Giglio szigeténél a tengert sikerül az eredeti állapotába és tisztaságába visszaállítani.
    Giglio szigetének lakói “megszabadulásnak” nevezték a több mint két éve az őket övező tengerben magasodó hajóroncs elvontatását. A Costa Concordia vonzotta katasztrófaturizmus az utóbbi két nyáron jelentős bevételt hozott a szigetnek (a turisták fejenként egy eurót fizettek a partra szállásért), a sziget partjainál történt tragédia és a tengerbe veszett 32 ember halála azonban mély nyomot hagyott az itt élőkben.
 
 
 
Forrás:MTI 2014. július 14., hétfő 15:48 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu