Hitpercek
Erdő Péter
az emberiség menekül az intézményes formák elől
Budapest, 2014. szeptember 19., péntek (MTI) - Az októberre összehívott rendkívüli püspöki szinódus előtt végzett felmérésekből az derül ki, hogy az emberiség szinte minden földrészen menekül az intézményes formák, így a polgári házasság elől is. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek erről az M1 Ma reggel és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt pénteken.
 
    Erdő Péter mindkét műsorban elmondta, hogy a szinódus témája a család lesz az "evangélium hirdetésének összefüggésében". A bíboros úgy fogalmazott, "az egyetlen evangéliumból próbálunk tanulni a mai körülmények között". Magyarországon a felméréseik szerint a tartósan együtt élő pároknak több mint a fele nem házasságban él, és a fiatalok körében ez még gyakoribb - tette hozzá. Ebből következik, hogy az egyháznak át kell gondolnia, hogy mit jelent a család mint "mégiscsak látható és társadalmilag megjelenő közösség". Fel kell tenni a kérdést, hogy lehet védeni és támogatni a családokat, miközben az emberek, "úgy tűnik, ösztönösen menekülnek a túlzott bürokrácia, a túlzott ellenőrzés, a túlzott intézményesítés elől" - tette hozzá a bíboros.
    Erdő Péter a Kossuth Rádió műsorában kitért arra is, hogy a püspöki szinódus nem döntéshozatali szerv, "nem a katolikus egyház parlamentje", hanem egy tanácsadó szerv, ahol a világegyház különböző részeiből érkező püspökök tanácsot adnak a pápának.     Elmondta, hogy a szinódus után lehet, hogy lesz egy záró üzenet, egy záró okmány, de a munka teljes eredményét a pápának adják át, aki vagy szinódus utáni apostoli buzdítást tesz közzé, vagy a következő szinóduson fogja fölhasználni a dokumentumot. A bíboros kiemelte, hogy ez most egy rendkívüli szinódusi ülés, és jövőre lesz egy rendes szinódusi ülés is "lényegében ugyanerről a témáról". Mint mondta, jövőre a hangsúly az antropológiai kérdéseken lesz, azt vizsgálják majd, hogy mik azok az alapvető emberi igények, szükségletek, amelyeket a házasság és a család kifejez, vagy amelyeket ki kellene, hogy fejezzen.
    A Vatikánban október 5-19. között rendezik meg a rendkívüli püspöki szinódust. A találkozónak Ferenc pápa A családpasztoráció kihívásai az evangelizáció összefüggésében címet adta.
 
 
Erdő Péter: nem hagyhatjuk szó nélkül a keresztényüldözést
 
    Budapest, 2014. szeptember 19., péntek (MTI) - Irakban százezrével űzték el, illetve gyilkolták meg a keresztényeket azért, mert keresztények, és ezt nem hagyhatjuk szó nélkül emberiességből sem, de a keresztény szolidaritás alapján sem - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken.
 
    Erdő Péter a Katolikus Karitász egyhetes szolidaritási akciójával kapcsolatban beszélt az iraki keresztényüldözésről. A Szent István-bazilika előtt péntek délben a bíboros  gyújtja meg az első gyertyát, és a karitász egy héten keresztül várja azokat, akik egy gyertya meggyújtásával, egy imával szeretnék kifejezni az üldözöttek melletti szolidaritásukat.
    Erdő Péter a Kossuth Rádióban és az M1 Ma reggel című műsorában is elmondta, hogy Moszul városában nemrég még több mint 10 000 keresztény élt, ma pedig egy sem. A házak ajtóira "n" betűt festettek, ami azt jelenti, hogy názáreti, vagyis keresztény, és amelyik család ajtaján ott volt a jel, azokat vagy kiirtották vagy összeverték - tette hozzá a bíboros. Erdő Péter kitért arra is, hogy a hegyekben több tízezer keresztény bujkál,  mások pedig menekülttáborokba kerültek, ahol sátorra, ivóvízre, élelemre van szükségük.
    A Ma reggel című műsorban a bíboros kiemelte, hogy "különösen szörnyű" és a világ különböző részein újra meg újra megtörténik, hogy etnikai tisztogatás céljából egy népcsoport templomait rombolják le azért, hogy a kulturális, vallási azonosságuknak még az emlékét is eltöröljék. Hozzátette, szomorúan nézte azt is, amikor Irakban siíta mecseteket robbantottak föl, és most hasonló sorsra jutnak a keresztény templomok is. 
    A bíboros mindkét műsorban idézte Ferenc pápát, aki arra buzdít, hogy a háború szörnyűségeivel szemben kínáljunk az emberiségnek egy másik, értelmes, párbeszéden alapuló megoldást", és aki szerint azt, hogy a szívek erre készek legyenek, csak Isten hatalma tudja elérni.
 
 
 
 
Forrás:MTI 2014. szeptember 19., péntek 11:31 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu