Hitpercek
Püspöki szinódus - Vatikán
a sajtó félreértette a szinódus eddigi témáiról készült jelentést
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2014. október 14., kedd (MTI) - Az Erdő Péter bíboros által felolvasott szinódusi jelentés a püspöki tanácskozás eddigi felszólalásait összegezte és nem a szinódus végleges döntéseit fogalmazta meg - hangoztatta kedden a szinódus főtitkársága.
 
    Széles nemzetközi sajtóvisszhang kísérte Erdő Péter bíboros hétfőn elhangzott jelentését, amelyben - a témákat bemutató - főrelátori tisztségében összegezte az október 5-én kezdődött szinódus első hetének felszólalásait.    
    Az olasz, az amerikai és a német sajtó is úgy értelmezte a jelentést, mint az egyház nyitását az élettársi kapcsolatok, az azonos neműek közötti házasságok, valamint az elváltak és polgárilag újraházasodtak felé. 
    A szinódusi főtitkárság keddi közleménye szerint, amelyet Federico Lombardi szentszéki szóvivő olvasott fel az újságíróknak, a média "nem értette meg pontosan" a szinódusi jelentés tartalmát. A közlemény leszögezte, hogy a jelentés nem a szinódus záródokumentuma és nem végleges döntéseket vagy végleges nézeteket tartalmaz. 
    Erdő Péter a jelentést Lorenzo Baldisseri olasz bíborossal, szinódusi főtitkárral és Bruno Forte olasz érsekkel, a szinódus különleges titkárával közösen állította össze. A jelentés felolvasását több mint negyven hozzászólás követte a püspöki szinódus résztvevői részéről. Ahogyan ez a Vatikán honlapján a szabad vitáról közölt beszámolóból kiderül, a hozzászólók úgy vélték, a jelentés nem mélyített el minden témát, amely a szinódus első hetében felmerült. Elhangzott, hogy több teret kellett volna szentelni a szabályos házasságban élőknek. Szó volt arról, hogy az élettársi kapcsolatban élők és az azonos nemű párok befogadása az egyházba "megfelelő óvatossággal" kell történjen. Kiemelték, hogy a dokumentumban egyáltalán nem szerepelt a "bűn" kifejezés. Nagyobb hangsúlyt sürgettek a nőkkel szembeni diszkrimináció témájának. Fenntartások kísérték azt a megfogalmazást, miszerint az elváltak és újraházasodottak "fokozatosan" részesülhetnének ismét az áldozás szentségében. 
    "Túlzott az elvárás a szinódussal szemben a közvélemény és a hívők részéről is, ha azt gondolják, hogy a szinódus mindent megváltoztathat, ami az azonos neműek közötti házasságot vagy az elváltak és újraházasodottak áldozását illeti" - hangoztatta kedden a vatikáni sajtóközpontban a szinódus résztvevője, Fernando Filoni bíboros, a Népek Evangelizációjának Kongregációja prefektusa.  
    Filoni bíboros hozzátette: az Erdő Péter által felolvasott jelentés egy hét munkáját foglalta össze, a hozzászólások pedig a dokumentum szerkezetére vonatkoztak. Kijelentette: a sajtó nem jól végzi a feladatát, ha csak bizonyos témákat emel ki anélkül, hogy éreztetné, hogy a szinódus a mai család összetett helyzetét fogja át.     A szinódus csütörtökig munkacsoportokban folytatja munkáját, a záródokumentum összeállítása csütörtökön kezdődik. 
 
 
 
 
Forrás:MTI 2014. október 14., kedd 16:30 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu