Hitpercek
Püspöki szinódus
A Vatikán közölte a szinódus vitás kérdéseiről készült jelentéseket
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2014. október 16., csütörtök (MTI) - A Vatikánban zajló püspöki szinódus nyilvánosságra hozta, miként egészítette ki és módosította azt a korábbi jelentést, amelyet Erdő Péter bíboros a tanácskozás témáiról foglalt össze. Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa tagadta, hogy kritizálta volna Erdő Péter jelentését.
 
    A Vatikán honlapja közölte annak a tíz (három olasz, három angol, két spanyol és két francia nyelvű) szinódusi munkacsoportnak a jelentéseit, amelyek a püspöki tanácskozás eddigi munkadokumentumát dolgozták át. Federico Lombardi szentszéki szóvivő közölte: a szinódus döntött úgy, hogy a munkacsoportok jelentéseit nyilvánosságra hozzák.
    A munkacsoportok mindenekelőtt az azonos neműek közötti párkapcsolatokra és az elvált, majd polgárilag újraházasodottak áldoztatására vonatkozó szövegrészeket nézték át. Ezen jelentések alapján készül el a szinódus záródokumentuma, amelyről szombat délután szavaznak.
    A munkacsoportok azt a jelentést vizsgálták át, amelyet Erdő Péter hétfőn olvasott fel. A bíboros a szinódus témáit bemutató főrelátorként az addig elhangzott felszólalásokat összegezte. A jelentést - amelynek szerkesztésében Bruno Forte olasz érsek, a szinódus különleges titkára is részt vett - már hétfőn több mint negyven felszólalás kísérte. A szinódusi atyák a jelentés hiányosságaira mutattak rá.  Erdő Péter a Vatikáni Rádiónak adott interjújában hangsúlyozta, hogy az általa készített jelentés "közbenső fázist" képviselt a záródokumentum előkészítésére.
     A szinódus csütörtöki sajtótájékoztatón bejelentették, Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció prefektusa tagadta, hogy az Erdő Péter által felolvasott jelentést "méltatlannak, szégyenletesnek és teljesen elhibázottnak" nevezte volna, ahogyan erről az Il Fatto Quotidiano olasz napilap számolt be.
    A jól tájékozott Il Sismografo vatikáni hírportál szerint a nemzetközi sajtó "keltett szándékos zűrzavart" az Erdő Péter által felolvasott jelentés körül "azt a benyomást keltve, mintha Erdő nem vett volna tudomást a szinódus többségi véleményéről".
    A Corriere della Sera napilap szerint a viták ellenére a szinódus mindenképpen Ferenc pápa győzelmével zárul, mivel az egyházfő célja nem a házasság vagy az erkölcs reformja volt, hanem az egyházban a testületi munka elindítása. A Corriere úgy vélte, Ferenc pápa nyitását bizonyos kérdésekben "a szinódus kisebbsége és a bíborosi testület többsége ellenzi". Christoph Schönborn bécsi érsek az újságíróknak azt mondta, a szinódus tagjai Ferenc pápától azt az útmutatást kapták, hogy ne ítélkezzenek a családok felett, hanem kísérjék őket.
 
http://press.vatican.va/content/salastampa/it/bollettino/pubblico/2014/10/16/0763/03042.html
 
 
 
Forrás:MTI 2014. október 16., csütörtök 16:09 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu