Hitpercek
Ferenc pápa
a javak igazságos elosztása és a szolidaritás számolhatja fel az éhezést
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Róma, 2014. november 20., csütörtök (MTI) - A bolygónkon rendelkezésére álló javak igazságos elosztására és szolidaritásra sürgette a nemzetközi közösséget csütörtökön Ferenc pápa, aki az éhezők megsegítésével kapcsolatban szólalt fel az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) II. Táplálkozási Világkonferenciáján Rómában.
 
    Ferenc pápa mindenekelőtt testvériséget szorgalmazott a szavait hallgató több mint 170 ország képviselőitől. "A szolidaritás szó eltűnt a szótárunkból" - fogalmazott az egyházfő. Azt mondta: a világban elegendő a táplálék, mégsem jut mindenki ételhez, holott van, ahol a szemétbe kerül a felesleges élelmiszer.
    A pápa szerint az éhezés és alultápláltság elleni küzdelmet a piac diktálta előnyök és a haszon uralma akadályozza, amelyek az ételt minden más árúval egyenlővé tették, és alárendelték a pénzügyi spekulációnak. A megoldáshoz a "gyakorlatban kell megvalósítani a javak igazságos elosztását" - hangoztatta Ferenc pápa.  
    A II. Táplálkozási Világkonferencia egyik fő témája az éhezés volt. A rendezvényen a FAO római székházában két napon át állam- és kormányfők, magas szintű delegációk, nemzetközi szervezetek és civil csoportok tanácskoztak. 
    Az egyházfő beszédében arról is beszélt, hogy a pénzért árult ivóvíz háborúkat robbant ki, a természeti erőforrások korlátlan kizsákmányolása pedig bolygónk bosszújához vezethet. "Isten mindig megbocsát, az emberek néha, a természet soha" - jegyezte meg Ferenc pápa. 
    Hangsúlyozta, hogy az államok sorsa ma is szorosan kötődik egymáshoz, még akkor is, "ha olyan korban élünk, amelyben a nemzeteket a kölcsönös gyanú pusztítja, és ez fegyveres és gazdasági agresszióvá változik, amely még jobban kirekeszti azokat, akik eddig is ki voltak közösítve". Ferenc pápa beszédében arra is kitért, hogy szerinte "a nemzeti érdekeket gyakran szűk hatalmi csoportok befolyásolják". 
 
 
 
 
Forrás:MTI 2014. november 20., csütörtök 12:49 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu