Hitpercek
Erdő Péter
a szerzetesi hivatás tanúságtétel Isten szeretetéről és feltétlen uralmáról
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szentmisét mutat be a megszentelt élet évének megnyitása alkalmából Budapesten, a Szent István-bazilikában 2014. november 30-án. Mellette Peter Turkson ghanai kardinális, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának elnöke (b3). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
 
    Budapest, 2014. november 30., vasárnap (MTI) - A szerzetesi hivatás tanúságtétel Isten szeretetéről és feltétlen uralmáról életünk és az egész világmindenség felett - mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek a vasárnap Budapesten tartott szentmisén.
 
    A megszentelt élet évének magyarországi megnyitóján Erdő Péter kiemelte, hogy a keresztény szerzetesség különösen szoros kapcsolatot jelent a történeti Jézus Krisztussal, aki Isten iránti engedelmességből adta életét, aki szegénységben és - minden hiteles történelmi forrás tanúsága szerint - tisztaságban élt.
    Ezért a keresztény tisztaság eszménye nem pusztán valamilyen aszketikus elmélet - hangsúlyozta a bíboros -, hanem magának Jézus Krisztusnak a követése. A Krisztus iránti szeretet pedig az egész világ iránt érzett szeretetet és felelősséget jelent.
    Erdő Péter kitért arra is, hogy a volt szocialista országokban, köztük Magyarországon az egyház sok évtizeden át élt üldöztetésben, és ezt megszenvedték a szerzetesközösségek is. Nem csoda - mutatott rá -, hogy csak minden harmadik magyar szerzetes élte meg a rendszerváltozást, a szerzetesközösségek engedélyezését. 
    Azóta a szerzetesek száma tovább csökkent, méghozzá gyors ütemben - mondta a bíboros, hozzátéve, ugyanakkor vannak biztató jelek is, például az új szerzetesközösségek megjelenése Magyarországon, valamint hogy egyik-másik régi közösségben is feltűntek a megújulás, a fiatalodás jelei.
    Erdő Péter felidézte Ferenc pápa útmutatását, aki minden hívőt, de a papokat, szerzeteseket különösen is arra kérte, hogy "menjenek a perifériákra".
    Legyen szó akár az ország hátrányos helyzetű vidékeiről, akár Budapest perifériáiról, valódi szükség van a szerzetesek jelenlétére - hangsúlyozta a bíboros.
     Prédikációjában Erdő Péter beszélt arról is, hogy ezen a vasárnapon kezdődik advent, a Krisztusra várakozás ideje. "Krisztusban Isten irgalmassága jött el hozzánk" - mondta.
    A bíboros úgy fogalmazott: "Isten örök szeretete, ha belép az időbe, ha belép a mi földi világunkba, szükségképpen mint irgalom nyilatkozik meg. Irgalom, vagyis megbocsátó, segítő szeretet, amely különösen a betegek, a megfáradtak, a tehetetlenek, a kicsik, az elnyomottak és főleg a bűnösök iránt fogékony." 
    Karácsony Isten irgalmának az ünnepe. "Erre készülve rá kell ébrednünk: szükségünk van az irgalomra" - hangsúlyozta Erdő Péter. 
    A budapesti Szent István-bazilikában tartott szentmisét Erdő Péter az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának elnökével, Peter Turkson bíborossal együtt mutatta be. A szertartáson részt vettek a Magyarországon működő szerzetesközösségek és apostoli társaságok vezetői, képviselői.
    
 
 
 
Forrás:MTI 2014. november 30., vasárnap 16:20 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu