Technika
Stephen Hawking professzor
Könnyebben kommunikálhat Hawking professzor egy új szoftver segítségével
Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:
    London, 2014. december 2., kedd (MTI) - Könnyebben, és az eddigieknél gyorsabban kommunikálhat egy új technológia révén Stephen Hawking, a világhírű brit elméleti fizikus.
 
    Hawking professzor, akit súlyos mozgatóideg-sorvadásos betegsége tolószékbe és teljes némaságra kényszerít, hosszú ideje egy különleges beszédszintetizátor segítségével osztja meg gondolatait, ám ez a rendszer már több mint két évtizedes.
    Két informatikai cég, az amerikai Intel és a londoni központú SwiftKey kidolgozott egy jóval fejlettebb technológiát, amelyet kedden Londonban mutattak be Stephen Hawking jelenlétében a világsajtónak.
    A tájékoztatón elhangzott, hogy az eddig használt technológiával - amelyet a tudós két évtizeddel ezelőtti egészségi állapotához dolgoztak ki - a betegség előrehaladta miatt az utóbbi időszakban percenként átlagosan kevesebb mint egy szóra lassult az a kommunikációs sebesség, amellyel a professzor beszédszintetizátora összeállított egy mondatot.
    Az új szoftvercsomag ezt a tízszeresére gyorsítja, egy olyan prediktív technológiával, amely egy-egy szó betűinek 20 százalékából "kitalálja" a használó mondandóját.
    A keddi londoni bemutatón elhangzott, hogy hasonló megoldások az okostelefonokban már működnek, ám a technológiát jelentősen tovább kellett fejleszteni, elsősorban el kellett látni a professzor betegsége által megkövetelt szándékfelismerő képességgel.
    Egy dolog nem változott: az új technológia is ugyanazt a kissé robotszerű, de mára gyakorlatilag a tudós globális védjegyévé vált, amerikai akcentusú, de azonnal felismerhető beszédhangot használja, mint eddig; ez Hawking külön kérése volt.
    Stephen Hawkingot sokan a legnagyobb kortárs elméleti fizikai gondolkodónak tartják. A tudós három évtizedig ugyanazt a XVII. században létrehozott, tekintélyes matematikaprofesszori tisztséget - Lucasian Professor - töltötte be a Cambridge-i Egyetemen, mint Isaac Newton, Az idő rövid története című könyve pedig minden idők egyik legátütőbb sikerű tudományos bestsellerének bizonyult.
 
 
 
Forrás:MTI 2014. december 2., kedd 19:17 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu