Hitpercek
Ferenc pápa
Ferenc pápa elismeréssel szólt a többgyermekes családokról
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2015. január 21., szerda (MTI) - Visszatért a népes családok kérdésére Ferenc pápa a Vatikánban szerdán tartott általános audiencián, miután az előző nap úgy foglalt állást, hogy a jó katolikusok nem "olyanok, mint a nyulak", hanem a "felelősségteljes gyermekvállalás" kell vezesse őket.
 
     Ferenc pápa a társadalom pilléreinek nevezte a családokat és reménynek a sokgyermekeseket. Kijelentette: a gyermek ajándék és áldás. A katolikus egyházfő a népes családokról beszélt a Srí Lankán és a Fülöp-szigeteken tett egyhetes látogatását követő első vatikáni általános audienciáján. Üdvözölte a Párizsban vasárnapra meghirdetett Menet az életért megmozdulást. 
    A többgyermekes családokról szólva Ferenc pápa nem idézte, de utalt az ázsiai útjáról hazatérő repülőgépen hétfőn mondott szavaira. Újságírókkal beszélve a pápa akkor hangoztatta: nem igaz, hogy a jó katolikusok "olyanok, mint a nyulak". Az egyházfő felelősségteljes gyermekvállalást szorgalmazott, amely szerinte megköveteli, hogy a szülők szabályozzák gyermekeik megszületését. Hozzátette, hogy ennek módjaira egyházi tanítás létezik.
    Az egyházfő hasonlata nagy visszhangot váltott ki. Ferenc pápa ezért tért vissza a többgyermekes családok kérdésére kiegészítve korábbi kijelentéseit. Az audiencián megjegyezte, hogy az a nézet is téves, miszerint a sokgyermekes családok okozzák a szegénységet. A szegénység legfőbb oka egy olyan gazdasági rendszer, amely nem az embert, hanem a "pénzistent" állítja a középpontba - hangoztatta.
    Nunzio Galatino, az olasz püspöki kar (CEI) elnöke szerint Ferenc pápának a nyulakkal való hasonlata azért okozott meglepetést, mivel Ferenc pápa szokása szerint "keresetlen" szavakkal fogalmazott. "Az egyházfő egyszerűen csak azt akarta mondta, hogy lehet több gyermeket világra hozni, de ne a puszta ösztön vezesse az embert" - hangsúlyozta Galatino püspök.
 
 
Forrás:MTI 2015. január 21., szerda 13:33 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu