Hitpercek
Ferenc pápa
az egyház hitele a kirekesztettek segítésén múlik
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2015. február 15., vasárnap (MTI) - A társadalom peremére szorult emberek segítését és befogadását szorgalmazta saját egyházánál Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter-bazilikában az újonnan kinevezett (kreált) bíborosokkal együtt bemutatott misén. Az egyházfő szerint a kirekesztettek befogadásán múlik az egyház hitelessége.
 
    Ferenc pápa arra kérte a homíliáját hallgató bíborosi testület tagjait, hogy ne zárkózzanak be, mert ez "nem illik az egyházhoz". Felszólította a világ minden részéből a Vatikánba érkezett mintegy kétszáz bíborost arra, hogy ne féljenek a kirekesztett emberek befogadásától, és senkit ne ítéljenek el örökre. Az argentin nemzetiségű egyházfő szombaton húsz új bíborost nevezett ki (kreált), akiknek nagy része valamely Vatikántól távoli országban szolgál. Először lett bíborosa a Zöld-foki-szigeteknek, a Tonga-szigeteknek és Mianmarnak is. 
    Ferenc pápa azt kérte egyháza tagjaitól, hogy lépjék át korlátaikat, keressék fel a távol, a "társadalom perifériáján" élőket, segítsenek minden kirekesztett, éhező, szomjazó, ruhátlan emberen, és azokon is, akik eltávolodtak az egyháztól vagy elveszítették hitüket. Ferenc pápa az egyház kulcsfeladatának nevezte a peremre szorult testvérekkel szembeni könyörületességet és a társadalomba való befogadásukat. "Soha ne felejtsük Szent Ferencet, aki nem félt átölelni a leprásokat"- hangoztatta a nevét az olasz szentről választó egyházfő.
    Ferenc pápa úgy fogalmazott, az egyháznak erőt kell vennie magán és cselekedni: "Ne maradjunk passzívak a szenvedéssel szemben (...) az egyház arca és hitelessége a rászorulók segítésében mutatkozik meg". Ehhez az is szükséges, hogy az egyház "megfelelő nyelven" szólítsa meg mindazokat, akiket a társadalom kitaszít, mert "gyógyíthatatlanoknak" tartja őket. "Hogyan tudunk segíteni valakinek, ha nem nézünk a szemébe, és félünk őt megérinteni?" - kérdezte.
    A Szent Péter téren az Úrangyala-imádságkor (Angelus) mondott beszédében Ferenc pápa - első alkalommal az egyház történetében - megtapsolta az új bíborosokat, és a tapshoz az egész tér csatlakozott. Az egyházfő kifejezte jókívánságait a Távol-Keleten most ünnepelt holdújév alkalmából.
 
 
Forrás:MTI 2015. február 15., vasárnap 14:41 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu