Technika
Eiffel torony
Szélkerekekkel szerelték fel az Eiffel-tornyot
Párizs, 2015. február 26., csütörtök (MTI) - Két szélerőművel szerelték fel az Eiffel-tornyot a fenntartható fejlődés iránti elköteleződés jeleként - jelentette be csütörtökön a Párizs lelátogatottabb turistalátványosságát működtető SETE vállalat.
     A szélkerekeket a második szinten, 127 méteres magasságban helyezték el. A hét méter magas és három méter széles szerkezetek óránként 10 ezer kilowatt áramot termelnek, ami az első szinten található üzlet energiafogyasztását fedezi.
    "Ez csak jelképes, de azt jelzi, hogy a torony elkötelezett a fenntartható fejlődés iránt" - ismerte el az üzemeltető.
    A függőleges tengelyű szélmalmok teljesen beleolvadnak a torony szürke vasszerkezetébe. 
    A kezdeményezést megelőzően az Eiffel-torony több lépést is tett a környezetvédelem érdekében: az elmúlt két évben végrehajtott felújításkor környezetkímélő tereket alakítottak ki az első szinten, valamint modernizálták az építmény energiaellátását. Négy napelem adja a pavilonokban használt meleg víz felét, és egy esővíztározót is felszereltek, amely a mosdók vízellátásában segít. A torony megvilágításához pedig kizárólag LED fényforrásokat használnak. 
    Az Eiffel-torony éves energiafogyasztása 9,7 gigawattóra, ami egy megközelítőleg 3 ezer lakosú település fogyasztásának felel meg.
    A turistalátványosságot tavaly több mint 7 millióan keresték fel.
 
 
Forrás:MTI 2015. február 26., csütörtök 19:07 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu