Hitpercek
Ferenc pápa
aki nem képes a párbeszédre, az el akarja hallgattatni a másikat
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2015. április 16., csütörtök (MTI) - Aki nem képes a párbeszédre, az el akarja hallgattatni a másikat - jelentette ki Ferenc pápa csütörtöki homíliájában, elemzők szerint feltehetőleg válaszul Ankara amiatt bírálatára, hogy a katolikus egyházfő népirtásnak nevezte az örmények 1915-ös legyilkolását.
 
    Ferenc pápa a vatikáni Szent Márta-házban bemutatott reggeli misén úgy fogalmazott, "aki nem képes a párbeszédre, az nem engedelmeskedik Istennek, és el akar hallgattatni mindenkit, aki Isten örömhírét hirdeti".
    Ankara visszahívta szentszéki nagykövetét és további lépéseket ígért a Vatikánnal szemben azt követően, hogy a katolikus egyházfő vasárnap a Szent Péter-bazilikában bemutatott örmény rítusú misén népirtásnak nevezte az örményeknek az Oszmán Birodalmon belüli legyilkolását a történelmi esemény kezdetének 100. évfordulóján.
    Ferenc pápa a Szent Márta-házban hétfőn bemutatott misén azt mondta, hogy az egyháznak bátorsággal és érthetően kell beszélnie.
    Federico Lombardi szentszéki szóvivő szerdán úgy nyilatkozott az újságíróknak, hogy a Vatikán tudomásul veszi a török fél reakcióit, de nem akar vele vitába bocsátkozni. Lombardi atya hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa kijelentései következetesek voltak és a párbeszédet szorgalmazták. A szentszéki szóvivő hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa nem tett mást, mint megismételte II. János Pál akkori pápa és II. Karekin örmény katolikosz 2001-es közös nyilatkozatának szövegét, amely népirtásnak nevezte az örmények lemészárlását az Oszmán Birodalomban. Federico Lombardi hangsúlyozta, hogy Ferenc pápa szándéka a megbékélés és a párbeszéd előmozdítása volt a török és az az örmény nép között. A szóvivő elismeréssel kommentálta a hírt, miszerint Recep Tayyip Erdogan török elnök megnyitja a török levéltárnak az örmények legyilkolására vonatkozó anyagát és török-örmény történelmi bizottság alakul a történtek kivizsgálására.
 
 
Forrás:MTI 2015. április 16., csütörtök 13:45 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu