Hitpercek
Ferenc pápa
Ferenc pápa a valdens egyház bocsánatát kérte a hit nevében történt üldözésekért
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Róma, 2015. június 22., hétfő (MTI) - Ferenc pápa hétfőn Torinóban felkeresett egy valdens templomot és bocsánatot kért a valdensekkel szemben a hit nevében elkövetett erőszakért. Személyében első ízben látogatott el a római katolikus egyház feje egy valdens keresztény templomba.
 
    A torinói valdens közösség pásztora, Paolo Ribet "kedves Ferenc testvérként" köszöntötte a katolikus egyházfőt az északolasz nagyváros központjában levő templomban.  
    Ferenc pápa  beszédében bocsánatot kért a katolikus egyház nevében a valdensekkel szemben évszázadokon keresztül elkövetett üldözésekért. A 12. században Dél-Franciaországban alakult keresztény vallási mozgalmat eretneknek tekintették.   
    Az egyházfő úgy fogalmazott, hogy a hit nevében elkövetett erőszak "nem volt sem keresztényhez, sem emberhez méltó magatartás". 
    Ferenc pápa a keresztény egyházak közötti egységet szorgalmazta "a különbségek ellenére". Kijelentette, hogy az egység nem jelent uniformizálódást. A katolikus egyházfő szerint katolikusok és valdensek között számos együttműködési lehetőség adódik mindenekelőtt a szenvedő emberiség, a szegények, betegek, migránsok segítségében. 
    A valdens egyház 1848-ban kapott vallásgyakorlási jogot az akkori olasz királyság területén. A torinói valdens templom az első volt, amely ezt követően 1853-ban az az akkori Itáliában megépült. A valdens egyháznak a mai Olaszországban több mint 25 ezer tagja van. Jelentős valdens közösség él Urugayban és Argentínában is, amelynek pásztora részt vett Ferenc pápának a torinói valdens templomban tett látogatásán is. 
    Torinói látogatása második napján Ferenc pápa az északolasz Piemonte tartományban élő rokonságával ebédel, majd bevándorlókkal találkozik. A közel 900 ezres iparvárosban a lakosság 15,5 százaléka bevándorló.   
 
 
Forrás:MTI 2015. június 22., hétfő 12:16 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu