Hitpercek
Ferenc pápa
Ferenc pápa konkrét eredményeket remél a párizsi klímacsúcstól.
Párizs, 2015. október 15., csütörtök (MTI) - Ferenc pápa azt reméli, hogy a decemberi párizsi klímacsúcs hosszú távon hozzá fog járulni a "közjót célzó konkrét és közös eredményekhez".


 
    A katolikus egyházfő ezt a Paris Match című francia magazinnak mondta, amely csütörtökön megjelent számában tíz, a Vatikánban készült fotókkal illusztrált oldalt szentelt a pápának. A lap címlapján is az egyházfő fotója látható.  
    "A keresztény ember a realizmus felé hajlik, nem a katasztrófahangulat felé. Ugyanakkor éppen emiatt nem fordíthatjuk el a fejünket egy egyértelmű dolog elől: a jelenlegi világhelyzet tarthatatlan" - fogalmazott Ferenc pápa. Megerősítette korábban már többször hangoztatott álláspontját, miszerint reméli, hogy a 2015. november 30. és december 11. között az ENSZ Párizsban rendezendő 21. klímakonferenciája (COP21) "hozzá fog járulni a közjót célzó konkrét és közös értékekhez hosszú távon". 
    "A közös házunk szennyezett, szüntelenül romlik. Mindenki elköteleződésére szükség van. Meg kell óvnunk az embert saját pusztításától" - hívta fel a figyelmet a pápa. A környezetszennyezés elleni küzdelem mellett a pápasága kezdete óta elkötelezett egyházfő jelezte, hogy szükség van a fejlődés új módozataira annak érdekében, hogy az éhezéstől, a kizsákmányolástól, a háborúktól és a munkanélküliségtől szenvedő nők, férfiak és gyermekek méltóságban tudjanak élni és felnőni". 
    A "pénz imádatát" is bírálta Ferenc pápa az interjúban. 
    "A kapitalizmus és a profit nem bűnös dolgok, ha nem válnak bálvánnyá. Nem azok, ha csak eszközök maradnak" - hangsúlyozta az egyházfő. "Ha viszont a pénz és a profit mindenáron imádandó bálvánnyá válik, ha a kapzsiság a társadalmi és gazdasági rendszerünk alapja, akkor társadalmaink a szakadék felé rohannak" - tette hozzá.  
    Ferenc pápa szerint "az emberek és az egész teremtés nem szolgálhatja a pénz hatalmát: itt vannak a szemünk előtt annak következményei, ami történik!" - mondta. "Az emberiségnek le kell mondania a pénz imádatáról, és az emberi személyiséget, annak méltóságát, a közjót, a Földet utánunk benépesítő generációk jövőjét kell középpontba helyeznie" - vélekedett a pápa.
    A külpolitikai konfliktusok közül Szíriát és Irakot emelte ki, ahol szerinte szembe kell nézni a sürgős helyzettel, és a problémák okait kell kezelni. 
    "Tegyük fel a kérdést, hogy miért van annyi háború és erőszak (...) Ne felejtsük el a Föld azon hatalmasainak kétszínűségét, akik békéről beszélnek, de titokban fegyvereket árulnak" - mondta Ferenc pápa, megismételve, hogy olyan "gazdasági fejlődési modelleket kellene építeni, amelyek az embert helyezik a középpontba és nem a pénzt".
 
 
Forrás:MTI 2015. október 15., csütörtök 13:29 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu