Hitpercek
Ferenc pápa
Ferenc pápa a béke üzenetét viszi az afrikai kontinensre.
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2015. november 25., szerda (MTI) - Kenya, Uganda és a polgárháború dúlta Közép-afrikai Köztársaság az állomásai Ferenc pápa szerdán kezdődő legelső afrikai apostoli látogatásának, amelyet az esetleges terrorista támadások veszélye is kísér. A katolikus egyházfő a vallások közötti béke üzenetét viszi Afrikába. 
 
    A francia titkosszolgálatok figyelmeztetése ellenére Ferenc pápa nem módosította november 30-ig tartó útjának eredeti programját - hangsúlyozta Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Mindhárom afrikai országban nyitott pápamobillal közlekedik majd, és nem visel golyóálló mellényt. 
    A katolikus egyházfő tizenegyedik külföldi útja - az eddigiekhez hasonlóan - a világ peremére vezet. Szerdán magyar idő szerint délután öt órakor érkezik meg a kelet-afrikai, 44 millió lakosú Kenya fővárosába, Nairobiba. Csütörtökön a helyi egyetemi campuson mutat be misét. Pénteken a Kangemi nevű szegénynegyedet keresi fel, majd a Kasarani-stadionban találkozik a kenyai fiatalokkal. 
     A Kenyával szomszédos Ugandában az afrikai országban mártírhalált halt keresztények kegyhelyére látogat el, amelyet 1969-ben VI. Pál avatott fel, valamint fiatalokkal és szegényekkel találkozik
    Ferenc pápa vasárnap érkezik meg Banguiba, a Közép-afrikai Köztársaság fővárosába, ahol egyebek között egy menekülttáborba megy el. Bangui székesegyházánál megnyitja a Vatikánban decemberben kezdődő szent év legelső, afrikai kapuját. Hétfőn az egyházfő felkeresi a helyi mecsetet és az afrikai állam muzulmán közösségének képviselőivel találkozik. 
    Jorge Mario Bergoglio először utazik Afrikába, ahol sohasem járt még. Elsőként VI. Pál pápa kereste fel a fekete kontinenst 1969-ben, ő is éppen Ugandában járt. II. János Pál negyvenkét afrikai országba látogatott el, XVI. Benedek pedig 2009-ben és 2011-ben volt Afrikában.
    A l Avvenire című olasz katolikus napilap adatai szerint a Szaharától délre fekvő afrikai térségben növekszik a leggyorsabban a keresztények száma. A múlt század elején Afrikában tízmillió keresztény élt, jelenleg már több mint 500 millióan vannak. 1910-ben a világ keresztényeinek 1,4 százaléka gyakorolta vallását Afrikában, 2010-ben az arányuk már 23,9 százalék volt, és az előrejelzések szerint 2050-ben több mint 38 százalék lesz, miközben Európában 15,6 százalékra csökken. A világ tíz "legkeresztényebb" állama között lesz Uganda is. 
    Afrikában az össznépességen belül a keresztények aránya (46,53 százalék) már jelenleg is meghaladja a muzulmánokét (40,46 százalék). 
    A családról a Vatikánban októberben tartott szinóduson a részt vevő püspökök több mint húsz százaléka afrikai volt.
 
 
Forrás:MTI 2015. november 25., szerda 8:19
 
 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu