Hitpercek
Szentév
Rómában és a világ egyházmegyéiben megnyitották a templomok szent kapuit.
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Róma, 2015. december 13., vasárnap (MTI) - Ferenc pápa megnyitotta az irgalmasság rendkívüli szentévének második római szent kapuját a lateráni Szent János-bazilikában vasárnap, és ezzel egy időben az olaszországi és a külföldi egyházmegyékben is egymás után nyílnak meg a templomok szent kapui Magyarországtól Ausztráliáig. 
 
    A katolikus egyház vezetője kézzel tárta ki a lateráni Szent János-bazilika szent kapuját és néhány percig a küszöbén imádkozott. Ferenc pápa a kaputól a bazilika főoltárához ment több ezer hívő imája és mobiltelefonos fényképezése közepette. 
     Az irgalmasság december 8-án kezdődött rendkívüli szentévének legelső napján Ferenc pápa a Szent Péter-bazilika szent kapuját nyitotta meg. Most a második legnagyobb római székesegyházként ismert Szent János-bazilika, valamint a városfalakon kívüli Szent Pál-bazilika szent kapuja következett. Utóbbit James Harvey bíboros, a bazilika főpapja tárta ki. Ezzel egy időben szent kapukat nyitottak a világ egyházmegyéiben. Olaszország városainak bazilikái mellett számos egyszerűbb templomban és börtönökben, menhelyeken, kórházakban is szent kapuk nyílnak: Milánóban kilenc, a szicíliai Palermóban négy templomban.
    A Vatikáni Rádió jelentése szerint szent kaput nyitottak a szíriai Aleppóban a Szent Ferenc-plébánián, amelyet októberben lövedék talált el, Kambodzsában a helyi püspökség központjában és Ausztráliában is. A budapesti Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szentmise keretében megnyitotta az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye egyik szentévi kapuját. Ez az első szentév, amikor nemcsak Rómában, hanem a világ legkülönbözőbb részein is szent kapuk nyílnak. 
    A lateráni Szent János-bazilikában mondott homíliájában Ferenc pápa kijelentette, a mai emberiséget aggodalom és erőszak sebzi, de nem szabad engednünk a kétségnek, szomorúságnak, fáradtságnak, Isten nem hagyja, hogy a hatalommal bírók kényük-kedvükre uralják a világot. 
    Ferenc pápa az "erőszak számtalan megnyilvánulásától" terhelt mai kort a Bibliában idézett világgal hasonlította össze, amikor "nagy visszaéléseket és erőszakot követtek el főleg a hatalom emberei". Ferenc pápa úgy fogalmazott, Isten megvédelmezi népét, nem hagyja, hogy "kormányzói önteltségének rabja" legyen. 
    A világban megnyitott szent kapukkal kapcsolatban az egyházfő hangsúlyozta: "ez az egyszerű gesztus örömre szólít. Megkezdődik a nagy megbocsátás ideje. Ez az irgalmasság szentéve. Elérkezett az ideje az Atya gyengédsége felfedezésének (...) ez a szeretet meghaladja az igazságosságot is, nincsen határa".
    A következő szent kaput Ferenc pápa december 18-án Róma legnagyobb menhelyén nyitja meg. A negyedik és egyben utolsó római bazilika, a Santa Maria Maggiore szent kapuját a pápa január elsején nyitja meg. 
    Ferenc pápa a Szent Péter téren délben mondott beszédében hangsúlyozta, hogy advent harmadik vasárnapján a szíveket örömnek kell megtöltenie. Megjegyezte, hogy "a mai világban bátorság kell az örömhöz, hit kell hozzá (...) a jövővel kapcsolatos kétségek és félelmek közepette". Az egyházfő megtérésre, igazságosságra, szolidaritásra, alázatra szólított fel, mivel létezésünk csak így lesz "teljeséggel emberi és keresztény". Keresztelő Szent János intelmeit idézve Ferenc pápa a korrupció ellen emelte fel szavát, hangsúlyozva, hogy már akkor is volt csúszópénz és "azóta a világ nem változott sokat".
    A pápa külön köszöntötte a világ börtöneiben levő rabokat.
    Az egyházfő üdvözölte a párizsi klímakonferencia eredményeit, hangsúlyozva, hogy a nemzetközi közösségnek és az egyéneknek is teljesíteniük kell a vállalt kötelezettségeket a környezeti változástól leginkább sújtott népek iránti "tényleges szolidaritással". 
     Ferenc pápát negyvenhat évvel ezelőtt 1969. december 13-án szentelték pappá. 
 
 
Forrás:MTI 2015. december 13., vasárnap 13:25 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu