Hitpercek
Pápa-pátriárka találkozó - Ferenc pápa
Két év titkos egyeztetés előzte meg a találkozót.
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2016. február 8., hétfő (MTI) - Nagy örömnek nevezte az orosz ortodox pátriárkával tervezett találkozót Ferenc pápa, aki szerint a történelmi találkozó "ügyes püspökök" érdeme - idézte a katolikus egyházfőt a Corriere della Sera című olasz napilapban hétfőn közölt beszámoló.
 
    A Kirill pátriárkával a havannai repülőtéren február 12-én esedékes találkozóról Ferenc pápa azt mondta: "Hagytam, hogy megszervezzék. Csak annyit mondtam, hogy találkozni szeretnék, és átölelni ortodox testvéreimet. Ennyi. Két év titkos egyeztetés zajlott le, ügyes püspökök jól vezették őket. Az ortodoxok részéről Ilarion foglalkozott vele..." 
     A pápa és a falak, amelyek egymás után omlanak le című cikk az egyházfővel a vatikáni Szent Márta-házban, valamint más vatikáni forrásokkal folytatott beszélgetések alapján született. 
    Ilarion metropolita, a moszkvai patriarchátus "külügyminisztere" már júniusban úgy nyilatkozott a Corrierének: a pápa és a pátriárka közötti találkozó "már az agendában van", és reménye szerint "ennek a pápának kell ezzel a pátriárkával találkoznia" - emlékeztetett a Corriere. A lap úgy tudja, hogy az egyeztetés év végétől felgyorsult, és mindkét fél a minél előbbi találkozót szorgalmazta. Így merült fel, hogy a Mexikóba tartó Ferenc pápa álljon meg Kubában, és itt találkozzon Kirillel. 
    Ferenc pápa szerint nem szabad semmilyen lehetőséget elhalasztani a "hidak építése" és a háborúk elkerülése érdekében. Annál is inkább, mivel "nem állíthatjuk, hogy békés világ vesz bennünket körbe, akármerre nézünk, konfliktusokat látunk". Kijelentette: "a hidak segítenek, és a békét építik, a falak nem: leomlás a sorsuk". 
    Az egyházfő szerint a szentszéki diplomácia és Oroszország számos válságövezet történéseit hasonlóképpen értékelte: "az arab tavasz és Irak esetében elképzelhető volt, mi fog történni. (...) Líbiában Kadhafival egy vezető volt, most ötven van. A Nyugatnak önkritikát kell gyakorolnia." 
    A pápa ugyanakkor megjegyezte, hogy Oroszország a saját érdekeit követi. 
    Az Európát elárasztó migrációval kapcsolatban Ferenc pápa úgy látja, "Európa olyan problémával találja magát szemben, amelyet a távlatok és stratégia hiánya még terhesebbé tesz ". Kijelentette: "Európának változnia kell, és meg is tud változni. Ha nem képes gazdaságilag segíteni azokat az országokat, ahonnan a menekültek érkeznek, meg kell oldania, miként tud szembeszállni ezzel a nagy kihívással, amely elsősorban humanitárius, de nem kizárólag. (Európában) elszakadt a nevelési rendszer: az, amely az értékeket a nagyszülőkről az unokákra örökítette, a szülőkről a gyermekekre. Fel kell tenni a kérdést, hogyan építsük ezt újjá." 
    Az egyházfő felidézte, hogy az Európai Parlamentben 2014 novemberében mondott beszédében meddő nagymamának nevezte Európát. Angela Merkel német kancellár akkor "kicsit mérgesen" telefonon vonta kérdőre a pápát, hogy valóban ezt gondolja-e. A Corriere cikke szerint Ferenc pápa Európát most is a bibliai Sárához, Ábrahám feleségéhez hasonlította, aki idős, meddő korában szül gyermeket, és "először megijed, de azután titokban mosolyog". A pápa azon reményét fejezte ki, hogy Európa is "titokban rámosolyog a bevándorlókra". 
    Vatikáni források szerint Ferenc pápa "nagy hatású" beszéddel készül az idén neki ítélt aacheni Károly-díj tavaszi átvételére. 
    A Corriere della Sera úgy foglal állást, hogy az Egyesült Államok és Kuba közötti diplomáciai nyitásban játszott közvetítés, az Egyesült Államokban tett látogatás, az ortodox világgal való "megbékélés" lépései után a következő hidat Ferenc pápa Kínával fektethetné le. A napilap úgy tudja, hogy a katolikus egyházfő üzenetet készül küldeni Hszi Csin-ping kínai elnöknek.
 
 
Forrás:MTI 2016. február 8., hétfő 12:04 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu