Technika
Peking
"Robotszerzetest" állítottak a buddhizmus szolgálatába egy pekingi templomban.
Peking, 2016. április 24., vasárnap (MTI) - "Robotszerzetest" alkalmaz egy külvárosi pekingi buddhista templom, de az okos szerkezetet inkább érdeklődéskeltő kezdeményezésnek, semmint a hívők meggyőzésének szánják - derül ki kínai sajtójelentésekből.
 
    A Longquan (Sárkányforrás) nevű templom a Liao-dinasztia (907-1125) idején épült, s épp tíz éve, hogy közössége arra szánta el magát, a kor új eszközeit is a buddhizmus, a hagyományos kínai kultúra szolgálatába állítja. 2006-ban már blogokat, mikroblogokat indítottak kilenc nyelven.
    A képregények, animációk és az internetes megjelenés, az online ismeretterjesztő publikációk mellett a robot inkább egyfajta színt hozott a templom életébe, hiszen egyébként köztudottan az ország elismerten egyik legképzettebb szerzetesi közössége él és dolgozik a falai között. Jelentős kutatói munkát is végeznek.
    A Hszian er nevű, 60 centiméter magas robot inkább egy szerzetesnövendéket ábrázoló rajzfilmfigurára emlékeztet: sárga köpenyt visel és borotvált a feje. Két kezében a melle előtt egy érintőképernyőt tart. A képernyőn szereplő húsz egyszerű kérdésre tud válaszolni, rejtett kerekei segítségével hétféle mozgásra képes.
    A kis robot gondolatának szülőatyja, Hszianfan mester azt nyilatkozta, hogy Hszian er - a tudomány és a vallás ötvözésével - kiváló megtestesítője a buddhizmus bölcsességének. Mint fogalmazott, a kettő ugyanis nem zárja ki egymást, nincsenek ellentmondásban.
    A mester szerint az okostelefonok uralta társadalomban mind nagyobb szükség van a buddhizmusra, amely betölti a felgyorsult világban keletkező űrt, gondozza az emberek lelkét.
    Hszina er, amelynek "saját" mikroblogja is van, hamarosan egy nagyobb tudású társat kap.
 
 
Forrás:MTI 2016. április 24., vasárnap 18:47 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu