Hitpercek
Szentév
Hétmillióan érkeztek eddig a szentévre Rómába.
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Róma, 2016. április 26., kedd (MTI) - Vatikáni számítás szerint legalább hétmillió zarándok érkezett a Vatikánba és a római bazilikákba az irgalmasságnak szentelt rendkívüli szentév december 8-i megnyitása óta, amely a kezdeti félelmek ellenére tömegeket vonz - írta a Corriere della Sera című olasz napilap kedden.
 
    Az adatokat a szentév egyházi eseményeinek szervezője, Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizálás Pápai Tanácsának elnöke közölte a lappal.
    Az eddig a szentévre Rómába érkezett zarándokok többsége, ötmillió a Szent Péter téren rendezett eseményeken vettek részt. A legnagyobb tömeget a Szent Péter-bazilika szent kapujának december 8-i megnyitása, Pio atya földi maradványainak februári bemutatása, valamint az utóbbi hétvégén a fiataloknak rendezett jubileumi találkozó vonzotta.
    További kétmillióan látogattak el a szintén a szentév kiemelt helyszíneinek tartott római bazilikákba, hogy ezek szent kapujain haladjanak át.
    A becslések szerint a szentév november 20-i zárásáig a zarándokok létszáma meghaladhatja a várt tízmilliót, amelyet Franco Gabrielli római prefektus jósolt még a szentév kezdetén.
    A Corriere della Sera emlékeztetett, hogy a Ferenc pápa által az irgalmasságnak szentelt szentév decemberi kezdetén sokan a zarándokok távolmaradásától tartottak. A novemberben Párizsban történt terrorista merényleteket követően Olaszországban többen is egyenesen a szentév elhalasztását szorgalmazták.
    A legutolsó, 2000-ben tartott szentévben mintegy 30 millió zarándok érkezett Rómába. Akkor azonban négy éven át készültek a szentév megrendezésére. Ferenc pápa tavaly tavasszal váratlanul hirdette meg a rendkívüli szentévet, amelyben a korábbival ellentétben kevés  a tömegesemény. Ferenc pápa ezek helyett az egyszerű és apró, de annál jelentősebb gesztusoknak szentelte a szentévet, amelynek most először nem csak Róma a központja: a legelső szent kaput a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban nyitották meg novemberben, és a világ több mint kétezer egyházmegyéjében eddig legalább tízezer szent kapu nyílt meg.
    A szentév következő római tömegeseménye boldog kalkuttai Teréz anya szentté avatása lesz szeptember 4-én a Szent Péter téren.
 
 
Forrás:MTI 2016. április 26., kedd 15:19 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu