Hitpercek
Katolikus világtalálkozó - Ferenc pápa
A társadalmi figyelem középpontjába a hátrányos helyzetűeket kellene állítani.
Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti:    
    Krakkó, 2016. július 29., péntek (MTI) - A valódi emberi és keresztény kultúra jele az, hogy a társadalmi és politikai figyelem középpontjába a hátrányos helyzetű embereket állítja - mondta Ferenc pápa péntek délután a krakkói gyermekklinikán, ahol a kis betegekkel, szüleikkel és a kórház alkalmazottaival találkozott.
 
    Ferenc pápa lengyelországi zarándoklata harmadik napján, Beata Szydlo lengyel kormányfő kíséretében látogatott el a Prokocim krakkói városnegyedben működő kórházba, ahol mintegy 50 fős csoport várta őt, a gyerekek egy része tolókocsiban ült. A szentatya mindegyiket megsimogatta, megáldotta, és röviden beszélgetett a kórház dolgozóival is.
    "Meg szeretnék állni minden beteg gyermek, minden ágy mellett, egyenként átölelni benneteket, akár csak egy pillanatra is mindegyikőtöket meghallgatni, és csendben szembesülni azokkal a kérdésekkel, amelyekre nem létezik azonnali válasz. És imádkozni" - fordult a pápa a kórház gondozottjaihoz.
    Mint mondta, nagyon szeretné, ha a keresztények képesek lennének úgy a betegek mellett lenni, ahogy Jézus volt: "hallgatással, öleléssel, imával".  
    "Társadalmunkat sajnos beszennyezte az elutasítás kultúrája, amely a vendégszeretet kultúrájának ellentéte" - mondta a katolikus egyházfő, hozzátéve: "az elutasítás kultúrájának" éppen a leggyengébbek, a legtörékenyebbek esnek áldozatul. "Ez pedig kegyetlenség" - hangsúlyozta.
    Rámutatott: a családok gyakran magukra maradnak a betegek gondozásában. A krakkói kórházat azon helyek egyikének minősítette, ahol "konkrét szeretetet" lehet tapasztalni. "Ez az emberi és a keresztény kultúra valódi jele: a leghátrányosabb helyzetűeket  a társadalmi és a politikai figyelem központjába állítani" - szögezte le.
    A pápa támogatását fejezte ki az egészségügyi dolgozóknak, akik "életük személyes döntésévé tették a +betegeket látogatni+ evangéliumi biztatást."  
    Pénteken a pápa az auschwitzi náci német haláltáborban is imádkozott, a délelőtti látogatás beszédek nélkül, csendes elmélkedésként zajlott. Este a szentatya a krakkói Blonia-mezőn a keresztúti ájtatosságot vezeti az Ifjúsági Világtalálkozó (IVT) résztvevői számára.
 
 
Forrás:MTI 2016. július 29., péntek 17:57 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu