Hitpercek
Ferenc pápa
A természet bántalmazása meggyónandó bűnnek számít.
Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:
    Vatikánváros, 2016. szeptember 1., csütörtök (MTI) - Amikor a természetet bántalmazzuk, az embereket is bántjuk, a bolygónk elleni bűnöket meg kell gyónni, a föld irgalmasságért kiált - irta Ferenc pápa a teremtett világért szeptember elsejére meghirdetett  imanapon kibocsátott üzenetében, amelyet a Vatikán csütörtökön közölt honlapján.  
 
    A hívőkhöz és a civil társadalomhoz egyaránt szóló, több nyelvű üzenet a Gyakoroljunk irgalmasságot a közös otthonunk iránt címmel jelent meg a teremtett világnak szentelt imanapon. Az  imanapot Ferenc pápa tavaly vezette be az egyházban, és most második alkalommal tartják meg. Ennek keretében a katolikus egyházfő csütörtök este imavirrasztást vezet a római Szent Péter téren. 
    Az imanap üzenete "a bolygónkon élő összes emberrel való párbeszéd megújítása a természet pusztításának és a szegények szenvedésének elkerülése érdekében". 
    Ferenc pápa úgy fogalmaz, hogy Isten viruló kertet ajándékozott az embernek, aki viszont szennyezetté, romossá, kietlenné teszi a világot. "Nem maradhatunk közömbösek a biodiverzitás elveszítése és az ökoszisztémák pusztításával szemben, amelyet gyakran felelőtlen és egoista magatartásunk okoz" - olvasható a pápai üzenetben, amely szerint a természet bántalmazása az emberek bántását is jelenti. 
    A dokumentum szoros összefüggésbe hozza a természeti környezet korlátlan kizsákmányolását és pusztítását a föld különböző térségeit uraló szegénységgel. Emlékeztett, hogy 2015 az eddigi legmelegebb évnek bizonyult és a globális felmelegedés 2016-ban is fokozódott. Az éghajlatváltozás pedig a "migrációra kényszeredettek gyötrelmes válságát" idézi elő: a világ szegényei kevésbé felelősek a környezeti változásokért, mégis elsőként szenvedik el a klímaváltozás hatását. Az egyházfő szerint a világ fejlett, északi része "környezeti adósa" a szegényebb délnek és ezért anyagi és műszaki segítséget kell nyújtania a környezeti változások hatásainak egyensúlyozására.  
    A föld kiáltása a szegények kiáltása, legyünk irgalmasok közös otthonunk iránt, bánjuk meg, amit a természettel teszünk - írta a pápai üzenet gyónni való bűnként mutatva be a természet bántalmazását. Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a környezeti problémák felismerésén túl, ezek lelkiismereti vizsgálata, a természettel szembeni bűnök meggyónása és életmód változtatás szükséges. 
    Ferenc pápa emlékeztetett, hogy II. János Pál a 2000-es szentévben a katolikusokat a más vallási felekezettekkel, a nőkkel, a benszülötekkel szembeni múltbéli bűneik megbánására szólította fel. Ferenc pápa szerint az irgalmasságnak szentelt mostani szentévben ugyanígy meg kell bánni a természetben okozott károkat. 
    A teremtett világért meghirdetett imanap ökumenikus jellegű, mivel az ortodox egyházban is megtartják. A pápai üzenet utal Bartholomaiosz konstantinapolyi pátriárka és Joannisz pergamoni metropolita környezetvédelmi elkötelezettségére. Ferenc pápa tavaly enciklikát bocsátott ki a teremtett világ védelméről Áldott légy (Laudato si) kezdettel, amely megelőzte  a decemberi párizsi klímakonferenciát.
 http://w2.vatican.va/content/francesco/en/messages/pont-messages/2016/documents/papa-francesco_20160901_messaggio-giornata-cura-creato.html 
 
 
Forrás:MTI 2016. szeptember 1., csütörtök 17:25 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu