Hitpercek
Ferenc pápa-Scorsese
"Nagyon szívélyes" volt a pápa és a jezsuitákról filmet forgató Martin Scorsese találkozója
Vatikánváros, 2016. november 30., szerda (MTI/AFP) - "Nagyon szívélyes" volt Ferenc pápa és Martin Scorsese filmrendező szerdai találkozója - közölte a Vatikán. 
    Az amerikai művész a jezsuita misszionáriusok 17. századi japáni üldöztetéséről szóló új filmje, a Silence (Csend) premier előtti vetítésére érkezett Rómába.
    Az 1988-ban világszerte keresztény csoportok haragját kiváltó Krisztus utolsó megkísértése című film rendezőjét felesége és három lánya közül kettő kísérte el a találkozóra.
    Scorsese új filmjét kedden vetítették a vatikáni egyetemen négyszáz, Rómában élő jezsuita előtt. 
    Az argentin származású jezsuita pápa nem vett részt a keddi vetítésen. A történet azonban mindenképpen felkelthette a figyelmét, mert fiatalon misszionárius szeretett volna lenni Japánban. Fél tüdejét azonban eltávolították, így megrendült egészsége miatt kénytelen volt erről a tervéről lemondani.
    A szerdai negyedórás magánkihallgatáson Ferenc pápa elmondta vendégeinek, hogy olvasta a film alapjául szolgáló Némaságot, Endo Suszaku japán író 1966-ban megjelent történelmi regényét, amelyet Scorsese csaknem húsz éve készült megfilmesíteni.
    A regény két portugál jezsuita misszionárius (a filmben Andrew Garfield és Adam Driver alakítja őket) történetét meséli el, akik mentoruk, Ferreira atya (Liam Neeson) nyomain Japánba indulnak, ahol üldözik a keresztényeket. 
    "Igaz, de nagyon kemény film, amely mélyreható kérdéseket nyit meg" - írta a Twitteren Francesco Occetta jezsuita, aki részt vett a premier előtti vetítésen és az azt követő beszélgetésen a rendezővel.
    A Silence december 23-án kerül a mozikba az Egyesült Államokban.
    Az 1540-ben Loyola Ignác által alapított Jézus Társasága katolikus szerzetesrendnek napjainkban 16 740 tagja van (papok, laikus testvérek, szeminaristák és novíciusok). 
 
 
Forrás:MTI 2016. november 30., szerda 16:03 

További képek megtekintése

Szólj hozzá a cikkhez!

Csak bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá.
© 2010 miskolciharsona.hu